Nagenoeg acht op tien kankerpatiënten gebruiken voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten …). Maar hoewel zulke supplementen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten kunnen hebben, melden veel mensen dit niet aan hun zorgteam. Stichting tegen Kanker lanceert daarom een nieuwe internetapplicatie die de nodige uitleg verschaft over de positieve en negatieve effecten van een twintigtal vaak gebruikte voedingssupplementen in het kader van haar sensibiliseringscampagne Voedingssupplementen: vriend EN vijand. In België krijgt één man op drie en één vrouw op vier kanker, de problematiek rond supplementen raakt dan ook veel mensen.
Voedingssupplementen worden vaak tegelijk met een behandeling tegen kanker gebruikt. Patiënten doen dit ondermeer om genezing maximaal in de hand te werken, bijwerkingen te verminderen en levenskwaliteit te optimaliseren. Deze mensen staan echter niet meteen stil bij de mogelijke impact dat voedingssupplementen kunnen hebben op een kankerbehandeling. Sommige combinaties van supplementen en behandelingen zijn positief of neutraal, maar andere kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben. Een van de ernstige effecten is bijvoorbeeld een daling van de doeltreffendheid van de kankerbehandeling. Verscheidene supplementen kunnen de ziekte verergeren. Ze kunnen trouwens ook met klassieke geneesmiddelen wisselwerken.
Een app van Stichting tegen Kanker ontwikkelde is gratis te raadplegen op www.kanker.be/voedingssupplementen. De 20 meest gebruikte voedingssupplementen zijn erin opgenomen. De app verschaft gedetailleerde informatie over elk supplement, zijn mogelijke positieve en negatieve effecten en zijn mogelijke interacties met kankerbehandelingen. Maar het werkt ook in de andere richting: patiënten kunnen lezen welke voedingssupplementen zoal kunnen wisselwerken met hun behandeling.
Veel patiënten melden niet aan hun zorgteam dat zij voedingssupplementen innemen, bv. omdat ze er niet bij stilstaan of denken dat het allemaal onschuldig is, of omdat ze er zich wat voor schamen. En niet alle artsen denken eraan om hen deze vraag spontaan te stellen. Daarom lanceert de Stichting parallel met de app ook de campagne Voedingssupplementen: vriend én vijand. Met affiches en een mailing moedigt de campagne artsen en patiënten aan om open en in alle eerlijkheid over voedingssupplementen te praten. Het is van groot belang dat patiënten en zorgverleners de mogelijke weerslag van voedingssupplementen niet onderschatten. Samen kunnen ze de juiste beslissingen nemen om ongewenste bijwerkingen te vermijden.