" HEALTH & FOOD " nummer 89, Zomer 2008
|
Het onderzoek liep in diverse grote Belgische steden tijdens de periode februari-april van 2007. Het was de bedoeling diverse gegevens te verzamelen om het cardiovasculair risico te bepalen zoals: leeftijd, geslacht, grootte, gewicht, lendeomtrek, rookgedrag, bloeddruk, cholesterolgehalte, bloedsuikergehalte of glycemie en of de proefpersoon (of een familielid) reeds cardiovasculaire problemen had doorgemaakt. Er werd ook navraag gedaan of de deelnemer hierover reeds met zijn/haar huisarts had gesproken. Tenslotte werd ook gevraag een inschatting te maken van zijn/haar eigen cardiovasculair risico (laag, matig, hoog).
Diagnose van het hart
Eindelijk zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. Dank zij ingenieuze berekeningen kon de leeftijd van het hart van de deelnemers worden bepaald. Resultaat: het hart is gemiddeld zes jaar ouder dan de leeftijd van de drager. Het is dus duidelijk dat wij aan heel wat cardiovasculaire risico’s worden blootgesteld. Het risico is evenwel niet voor iedereen hetzelfde. Doorgaans ligt de ‘hartleeftijd’ bij jongere personen (jonger dan 30 jaar) lager dan de reële leeftijd. Bij de oudere personen is dit andersom en stijgt het verschil met de leeftijd.
Welk risico?
Bij 62 % van de ondervraagden is het risico om binnen de tien jaar te overlijden als gevolg van een cardiovasculaire aandoe
ning laag. Tien procent heeft een gemiddeld risico en de rest, toch nog een vierde van de bevolking, vertoont een verhoogd risico. Dit houdt in dat de kans om binnen de tien jaar te sterven door hartproblemen één op tien bedraagt. Nog een verontrustend resultaat: 65 % van de deelnemers met een verhoogd risico zijn zich niet bewust van hun toestand. Hieruit blijkt dus duidelijk dat het inschatten van het eigen cardiovasculair risico niet evident is. Vandaar dat de huisarts hierbij een interessante partner kan zijn. Hij beschikt immers over geschikte meetapparatuur en professionele kennis om het risico van zijn patiënt in te schatten. Wat hierbij belangrijk is, eenmaal het risico is vastgesteld, kunnen de passende maatregelen getroffen om het risico in te dijken. Ook belangrijk om weten is dat een cardiovasculair risico geen statisch gegeven is. Er kan aan gewerkt worden om het te doen afnemen!
Actie!
Voelt u zich betrokken partij? Ga dan eens een kijkje nemen op de website www.houvanjehart.be en bepaal zelf uw cardiovasculair risico, of praat er over met uw huisarts. Besef ook dat het nooit te laat is om uw leefgewoonten aan te passen of te verbeteren. Het is nooit te laat om te stoppen met roken, regelmatig actieve lichaamsbeweging in te lassen, gezond te eten en, indien nodig, iets aan je lichaamsgewicht te doen. Uw hart zal er zich des te beter bij voelen!
De Redactie
|