" HEALTH & FOOD " nummer 95, 2009
|
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Belgische mannen. In Azië komt prostaatkanker veel minder vaak voor. Japanners eten heel anders dan wij: veel sojaproducten en vis en weinig rood vlees. Japanse onderzoekers hebben de onderzoeken van de afgelopen 10 jaar op een rij gezet. In de studies valt de beschermende relatie op tussen consumptie van soja en prostaatkanker.
In 6 van de 12 onderzoeken ging consumptie van soja gepaard met een verlaagd risico op prostaatkanker. Daarnaast gaven 3 studies aan dat een hoge inname van isoflavonen (natuurlijke bestanddelen in soja) ook een daling van het risico op prostaatkanker geeft. Zo werd in een studie onder ruim 12.000 deelnemers een afname van het prostaatkankerrisico gezien bij gebruikers van sojadrinks. Mannen die minimaal 1 sojadrink per dag gebruikten, hadden 70% minder kans op prostaatkanker dan mannen die nooit sojadrinks gebruiken. Een andere studie onder 265 deelnemers liet een vermindering van het prostaatkankerrisico zien bij mannen die tofu (vleesvervanger op basis van soja) gebruikten. Het risico daalde met 42% bij mannen die meer dan 34,5 g tofu per dag aten in vergelijking met mannen die 14,3 g tofu of minder per dag aten. Verder grootschalig onderzoek noodzakelijk voor nog meer duidelijkheid.
De Redactie
Referenties
Mori M et al. Traditional Japanese diet and prostate cancer. Mol Nutr Food Res 2009, 53: 191-200.
Naar een persbericht van Alpro |