.
Inhoudstafel HF 124
Probiotica voor pasgeborenen
Fructo-oligosacchariden en galacto-oligosacchariden in de voeding van pasgeborenen stimuleren de groei van bifidobacteriën en lactobacillen. Dat heeft een aanhoudende bescherming voor gevolg tegen infectierisico en het risico op atopische dermatitis bij kinderen die daartoe voorbeschikt zijn.
Goede verzorging begint bij jezelf
We hoeven niet meer uit te wijden over het wereldwijde menselijke drama van cardiovasculaire aandoeningen die de voornaamste doodsoorzaak in de wereld zijn. De openbare machten dienen iets te doen, dat is wel zeker. Maar ieder van ons moet eveneens concrete maatregelen nemen in zijn leven. Iedereen kent de voornaamste aanbevelingen maar er zijn ook nog minder gekende maar toch nuttige hulpmiddelen.
Terug naar school
De terugkeer naar school of universiteit is altijd een belangrijk moment in het leven van een jongere of het nu gaat om de kleuterschool of om het hoger onderwijs. Maar voor sommige van die jongeren kan dat ook een bron van angst zijn. Hoe kunnen we dat in kaart brengen en hoe kunnen we hen helpen?
De andere hartbescherming
Ondanks de huidige preventiemaatregelen blijft er een zogenaamd residueel cardiovasculair risico bestaan. Er is nu een nieuwe piste voor preventie met gelijktijdige suppletie van selenium en co-enzym Q10. De theoretische argumenten die dat ondersteunen zijn solide en in een prospectieve belangrijke studie, KiSel-10, werden nu positieve resultaten geboekt.
Het syndroom x: voedingsgewoonten veranderen
Het syndroom X of metabool syndroom, gekoppeld aan tal van metabole aandoeningen, komt in onze contreien meer en meer voor. Een meer ‘plantaardige’ voeding blijkt doeltreffend preventief te werken, zowel voor het syndroom zelf als voor de ernstige daaruit voortvloeiende pathologieën.
EFSA en gezondheidsclaims: twee maten, twee gewichten?
De adviezen van het European Food Safety Agency volgen elkaar op maar zijn niet consequent. Zo aanvaardde de EFSA voor vitamine C de meeste claims in 2009, terwijl het recentelijk bijna alle gezondheidsbeweringen verwierp voor de probiotica. Hoe kunnen we dat verklaren?
Web
H&F.be