.
 

Archieven> N°120 > @rtikel
article précédent image suivante

Zachtheid tijdens de zwangerschap

Het is aangewezen de hinder tijdens de zwangerschap eerst te proberen te verlichten door middel van zachte methoden. Uit studies blijkt dat dit mogelijk is met homeopathie.

De laatste decennia is de houding van de geneeskunde tegenover patiënten duidelijk veranderd. De artsen stellen zich niet langer paternalistisch op bij het kiezen van een behandeling maar werken nu samen met hun patiënten. De verschillende opties worden samen besproken met elk hun voor- en nadelen en uiteindelijk is het de patiënt die beslist.. Dat is ongetwijfeld een van de redenen waarom de zogenaamde alternatieve artsen alsmaar meer succes kennen. Een andere reden is misschien dat de vraag van de patiënt zich niet beperkt tot het willen genezen van een welbepaalde ziekte. Hij wil ook een luisterend oor dat hij alsmaar minder vindt in de maatschappij zodat hij zich niet goed in zijn vel voelt.

Alsmaar meer

Uit een studie in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat vrouwen zeer vaak hun toevlucht nemen tot alternatieve en complementaire geneesmethoden tijdnes hun zwangerschap: 26,7% van de zwangere vrouwen maken daar gebruik van en de frequentie stijgt naarmate de zwangerschap vordert. Van alle mogelijkheden doet 14,4% van de toekomstige moeders een beroep op homeopathie. In Frankrijk is het voorschrijven van terugbetaalde geneesmiddelen tijdens de zwangerschap op basis van de gegevens van EFEMERIS duidelijk toegenomen tussen 2004 en 2008 met een bijzondere stijging voor een hele reeks sectoren waaronder de homeopathie. Volgens de beoefenaars van de homeopathie geeft deze methode geen of weinig bijwerkingen.. In een recente enquête in België werd aangetoond dat homeopathie beantwoordt aan de verwachtingen van een groot deel van bevolking: niet minder dan de helft van onze medeburgers vertrouwt erop om de voornaamste huiskwalen te behandelen. Er wordt aanbevolen de homeopathische middelen in het begin frequent in te nemen en dan te spreiden zodra er verbetering optreedt. Als de symptomen zijn verdwenen, mag ermee worden gestopt. We weten dat homeopathie werkt met verdunningen: volgens de specifieke regel geldt dat hoe algemener de symptomen zijn, des te hoger de verdunning moet zijn (hoge CH: 15 tot 30). Maar als de symptomen meer gelokaliseerd zijn, dan dienen geringe verdunningen te worden gegeven. De lage verdunningen zijn 4 of 5 CH. Eigenaardig genoeg bestaan er over de homeopathie een aantal verkeerde vooropgezette ideeën. Zo denkt men soms dat men allopathische en homeopathische middelen niet tegelijk mag innemen of dat men geen munt mag gebruiken als men homeopathische middelen inneemt.

De zwangerschap beschermen

Er bestaat een hele reeks situaties waarin het moeilijk of zelfs gevaarlijk kan zijn om allopathische middelen voor te schrijven. De zwangerschap is daar een van. Het minste wat we kunnen zeggen is dat we ze dan enkel kunnen aanbevelen in situaties waar men niet anders kan, namelijk bij een risico op overlijden of ernstige handicap voor de toekomstige moeder. Maar bij veel van die geneesmiddelen kan het leven of de levenskwaliteit van het kindje in gevaar zijn. Dat is des te meer waar omdat we nu weten dat de placenta geen onoverkoombare barrière is voor gelijk welke schadelijke substantie. De placenta is integendeel een plaats van uitwisseling tussen twee circulaties: die van de toekomstige moeder en die van het kind in ontwikkeling. Dat risico houdt natuurlijk verband met de aard van elk geneesmiddel afzonderlijk en we beschikken over steeds meer gegevens. We dienen voor die details gespecialiseerde werken te raadplegen. Een hele reeks algemene gegevens willen we hier in herinnering brengen. In de algemene populatie worden aangeboren misvormingen vastgesteld bij 2 tot 3% van de kinderen waarvan minstens 5% met een etiologie door geneesmiddelen.

Voor en na

Maar vergis u niet: elk geval is een groot drama en alles dient in het werk gesteld om dat te proberen te voorkomen. Plots stoppen met een farmacologische therapie omwille van een zwangerschap kan ook schadelijke stoornissen veroorzaken bij moeder en kind. Tussen de 13e en 56ste dag van de zwangerschap, oftewel tussen de tweede en achtste week, is dat risico het grootst. Dat betekent niet dat er helemaal geen gevaar bestaat daarvoor want als een moeder de dag van de conceptie stopt met een geneesmiddel dat gevaarlijk is voor de zwangerschap en dat heeft een lang half-leven, dan zal haar zwangerschap nog gedurende een hele tijd blootgesteld blijven. Om 96% van het actief product te elimineren, is vijf keer het half-leven van het geneesmiddel nodig. En na de 8ste week is nog niet alle gevaar geweken door het geneesmiddel. De effecten van dat medicament benaderen des te meer degene die men ziet bij de volwassene naarmate de zwangerschap tegen het einde komt. Ook moeten we goed beseffen dat het kind niet op dezelfde reageert op geneesmiddelen als een volwassene en dat het in goede gezondheid verkeert terwijl de moeder het geneesmiddel inneemt omdat zij ziek is. En we wetene allemaal dat het niet nodig een geneesmiddel te nemen als we niet ziek zijn.

De zachte middelen

Omwille van al die redenen kan de homeopathie een plaats hebben bij de behandeling van courante kwalen tijdens de zwangerschap. En dat zijn er veel en waarvan de mama vaak veel hinder kan hebben. Als we die willen verlichten, is het logisch te beginnen met middelen die het minste risico geven voor de zwangerschap zelf; als die mislukken, kan men dan later nog zwaardere middelen inschakelen. Het homeopathisch arsenaal is uitgebreid en kan voor de meeste situaties worden toegepast gaande van nausea en braken tot zware benen, urinaire klachten, pyrosis en hemorroïden. In studies is aangetoond dat bevredigende resultaten mogelijk zijn. We geven hier het voorbeeld van Luteinum 15 CH, waarmee in een studie bij 128 zwangere vrouwen nausea verdween bij 38% van de patiënten en waarmee die verbeterde bij 35% van hen, hetzij 78% positieve resultaten.

Dr Jean Andris

Referenties:

Bishop JL, Northstone K, Green JR, et al. The use of complementary and alternative medicine in pregnancy: data from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). Complement Ther Med. 2011;19(6): 303-10. doi: 10.1016/j.ctim.2011.08.005.

Centre de Renseignements sur les Agents Tératogènes (CRAT). Médicaments et grossesse. Les grandes lignes du raisonnement. http://www.lecrat.org/article.php3?id_article=24 Franstalig, geraadpleegd in maart 2012.

Collectif Praticiens Homéopathes. Luteinum 15 CH dans les nausées de la femme enceinter. Les dossiers de l’obstétrique 2009; 384:

Hurault-Delarue C, Lacroix I, Vidal S Drugs in pregnancy: study in the EFEMERIS database (2004 to 2008). Gynecol Obstet Fertil. 2011; 39(10): 554-8.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés