Door per week een vegetarische dag in te lassen zou er een aanzienlijke impact kunnen zijn niet enkel op onze gezondheid maar ook op het leefmilieu omdat daardoor significant de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.
In tal van studies is aangetoond dat door een hoog verbruik van vlees en vooral van rood vlees het risico op verschillende aandoeningen zoals cardiovasculaire ziekten en sommige kankers (prostaat, nier, colon) toeneemt.
Naast de voordelen die verbonden zijn aan een verminderde consumptie van vlees zou door een vegetarische dag in te lassen ook onze aanbreng aan vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels verhogen via een hoger verbruik, van fruit, groenten, zetmeelproducten en peulvruchten. De voordelen van deze verschillende voedingstoffen werden ruimschoots gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur:
- bijdrage tot heel wat metabolische reacties (vitaminen en mineralen);
- strijd tegen vrije radicalen (antioxidanten);
- vergemakkelijken van de transit, prebiotische effecten, productie van korte keten vetzuren door de darmflora (onoplosbare/oplosbare vezels);
- …
Voor de veeteelt is heel wat nodig: energie, verwarming, voeding, water, enz. Voor al die elementen is olie nodig, hetzij rechtstreeks hetzij onrechtstreeks. Daarbij komt nog het probleem van de gassen die worden uitgestoten door de dieren en vooral door de herkauwers (methaan). Wat de emissie betreft van broeikasgassen (E.B.G.) schatten de experts dat de productie van een kilo vlees nu overeenkomt met het traject van een auto van 30 tot 220 km al naargelang van het soort dier. Ter vergelijking: de productie van een kilo graan zou vergelijkbaar zijn met een kort ritje met de wagen. Naast de problemen door de emissie van broeikasgassen komen er nog problemen bij in verband met de nodige ontbossing voor de veeteelt en voor de soja die nodig is als veevoeder. In 2009 bevestigde Greenpeace reeds dat de intensieve veeteelt verantwoordelijk was voor bijna 80% van de vernietiging van het Amazonewoud.
Door (wereldwijd) het vleesverbruik te verminderen zou dus de productie van vlees afnemen en dus ook de schade erdoor aan het milieu.
Om een minder «vleesrijke» voeding te promoten hebben internationale en nationale verenigingen acties op touw gezet:
- de Amerikaanse dierenrechtenvereniging (Farm Animal Rights Movement, FARM) heeft in 1985 de «Meat Out Day» gelanceerd. Daarna is dat initiatief gevolgd in de rest van de wereld en is een echte «internationale dag zonder vlees» geworden. Die vindt elk jaar plaats rond 20 maart;
- bij ons heeft de vzw EVA enkele jaren geleden een campagne gelanceerd met de naam «Donderdag Veggiedag» (Jeudi Veggie ). Met deze campagne worden consumenten, scholen, ondernemingen, professionelen uit de restaurantsector, enz. uitgenodigd elke donderdag van de week een voeding te ontdekken die vooral bestaat uit graanproducten, zetmeelproducten, groenten en fruit maar zonder vlees of vis. Op die manier wil EVA sensibiliseren voor het belang en de voordelen voor de gezondheid en het milieu door minstens één keer per week een vegetarische dag in te lassen. Deze campagne krijgt de steun van heel wat ondernemingen en ook van Bruxelles Environnement. Tal van Belgische en buitenlandse (Sao Polo, San Francisco, Zagreb, Le Cap,…) steden hebben reeds deelgenomen aan dat project.