.
 

Archieven> N°130 > @rtikel
article précédent image suivante

Kinderen eten vaker groeten dan fruit

Zo slecht is het nog niet gesteld met de eetgewoontes van onze kinderen: 8 op de 10 eten elke dag groenten, 6 op de 10 elke dag fruit.

Groenten scoren over het algemeen goed: 8 op de 10 kinderen eten elke dag groenten. Wie niet dagelijks zijn portie eet, ziet toch meerdere keren per week groenten op het menu verschijnen. Zodat 98% van de 6- tot 14-jarigen regelmatig groenten eet. Fruit scoort iets minder goed: 6 op de 10 kinderen eten dagelijks fruit, waarbij een kwart wel meerdere keren per dag. Anderzijds eet 10% nooit of hooguit één keer per week een stuk fruit. Hoe jonger, hoe beter: ruim 7 op de 10 6- tot 9-jarigen eten dagelijks fruit, terwijl minder dan de helft van de 13- en 14-jarigen dat doet. Gemiddeld doet Vlaanderen het beter dan Wallonië: 88% vs. 75% voor elke dag groenten, 68% vs. 55% voor elke dag fruit.

Maar één op de twee vindt groenten lekker.

Kinderen eten vooral groenten omdat ze deel uitmaken van een complete maaltijd, omdat ze gezond zijn… en omdat ze moeten van mama of papa. De helft van de ouders waakt erover dat zoon of dochter – klein én groot – een portie groenten eet. Opmerkelijk ook: minder dan de helft van de kinderen eet groenten omdat ze lekker zijn.Kinderen eten vooral groenten tijdens het middag- of avondmaal, of verwerkt in een soep. Eén op de vijf staat open voor een vieruurtje met groenten. En meisjes knabbelen iets vaker een groentesnack aan de tv dan jongens (22% vs. 12%). Weinig verrassingen in de bereidingen. Kinderen eten groenten het liefst in een soep, met saus, in de wok of gestoomd. Bouillonbereidingen en gegrilde groenten lusten ze ook nog, maar gezuurde bereidingen en groentechutneys zijn weinig geliefd of gekend. Zes op de 10 kinderen heeft trouwens al eens zelf groenten klaargemaakt. Wortelen (93%), boontjes (86%), tomaat en spinazie (80%). De minst favoriete groente is zuurkool (67%), gevolgd door witloof (59%) en spruiten (59%). Een te sterke smaak wordt het meest aangehaald om groenten niet graag te eten. Leuk verschil: meer jongens dan meisjes lusten spruiten, terwijl meer meisjes dan jongens graag kerstomaat of komkommer eten.

Waar komen ze vandaan?

Voorts geeft bijna 9 op de 10 Vlaamse kinderen aan op school over groeten en fruit te hebben geleerd, terwijl dat maar bij 60% van de Waalse kinderen het geval is. Een andere vaststelling is dat 10% van de kinderen gelooft dat groenten ‘in de winkel worden gemaakt’ en 8% denkt dan weer dat groenten ‘in de fabriek worden gemaakt’. Als grootste gevaar bij de groei van groenten en fruit denkt een op de drie kinderen aan een ‘ziekte van de plant’, en 15% ziet grootste gevaar in knaagdieren als muizen of ratten. Dat zijn enkele conclusies uit het onafhankelijke onderzoek dat Bayer door IVOX liet uitvoeren bij 500 kinderen tussen 6 en 14 jaar.

Bayer, partner van de landbouw

Markus Arnold, Senior Bayer Representative Benelux: “Bayer heeft een zeer duidelijke missie: Science For A Better Life. Met ons bedrijf – en de deelconcerns HealthCare, CropScience en MaterialScience – willen we oplossingen zoeken voor de grote vraagstukken van deze tijd. Een daarvan is de zorg voor kwaliteitsvol en voldoende voedsel - iets waar we onze kinderen bewust van willen maken. We willen hen ook iets bijbrengen over het belang van de landbouw als leverancier van groenten en fruit.”

Referenties:

Naar een persbericht van Bayer


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés