.
 

Archieven> N°133 > @rtikel
article prťcťdent image suivante

Het hart beschermen, de spieren beschermen

Ondanks de onontbeerlijke hygiŽne- en dieetmaatregelen moeten de meeste patiŽnten met een hypercholesterolemie behandeld worden met statines. Maar deze zeer efficiŽnte geneesmiddelen kunnen de spieren aantasten. Hoe kunnen we dat vermijden?

Statines, sterke cholesterolverlagende middelen, kunnen bij 10 tot 15% van de patiŽnten in min of meerdere mate spieraantastingen veroorzaken1. De ernst van deze aantastingen wordt geŽvalueerd in functie van de kliniek en de CPK-waarden (creatinefosfokinase) in het bloed, en is bepalend voor de verdere aanpak: verlaging van de doses, stopzetting of onderbreking van de behandeling2, inname om de dag of verandering van statine. De ene patiŽnt verdraagt een statine beter dan de andere3: de lipofiele statines (simvastatine, atorvastatine, lovastatine) gaan makkelijker door de celmembraan en zouden makkelijker myopathieŽn veroorzaken dan de hydrofiele statines (pravastatine, rosuvastatine, fluvastatine)4.

Een alternatief

Eťn van de oorzaken van deze ĎmyopathieŽní zou een tekort zijn aan co-enzym Q105. Statines zouden door hun werking op de productie van cholesterol ook de productie afremmen van CoQ10 dat een essentiŽle rol speelt in de energieproductie (in de mitochondriŽn), meer bepaald in de spieren. De meest lipofiele statines worden beter in de spieren geresorbeerd en remmen de productie van CoQ10 meer af dan de andere statines. Rode rijstgist bevat een aantal ingrediŽnten die de cholesterolwaarden kunnen doen dalen6, namelijk monacolines, o.a. monacoline K, sterolen, isoflavonen en mono-onverzadigde vetzuren. Monacoline K is verwant aan lovastatine en biedt dus een natuurlijk alternatief voor statines. In 2011 oordeelde het EFSA (agentschap voor voedselveiligheid) dat een dagelijkse dosis van 10 ml monacoline K bijdraagt aan het behoud van een normale bloedspiegel van LDL-cholesterol7. Naast zijn aanbeveling bij hypercholesterolemie wordt rode rijstgist ook aanbevolen bij intolerantie voor statines8,9. Meerdere studies10,11,12 wijzen op een verlaging van LDL-cholesterol in de orde van 22 tot 30%. Rode rijstgist verlaagt LDL-C zonder de CPKís of de bijwerkingen significant te verhogen vergeleken met placebo13. Met een vergelijkbare efficiŽntie als die van statines is de tolerantie voor de patiŽnten dus verbeterd.

Twee vormen

Monacoline K komt in rode rijstgist in twee vormen voor: als lacton en als hydroxyzuur14. De lactonvorm is verwant aan synthetische lovastatine en moet in de lever worden geactiveerd. Maar door zijn lipofieler karakter diffundeert hij makkelijker door de spiermembraan. Hij veroorzaakt bovendien hogere inhibitie van de productie van CoQ10 en grotere celvernietiging dan de hydroxyzuurvorm die hydrofiel is. Daarenboven is de hydroxyzuurvorm direct actief. Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat de lactonvorm meer myopathieŽn veroorzaakt dan de hydroxyzuurvorm15. Een rode rijstgist die meer de hydroxyzuurvorm dan de lactonvorm bevat zou dus minder myopathieŽn veroorzaken.

Goed kiezen

Rode rijstgist is perfect geschikt voor patiŽnten die hun cholesterolgehalte op een natuurlijke manier moeten verlagen, en voor personen die statines niet goed verdragen en meer bepaald lijden aan spierpijn. Zijn efficiŽntie op de LDL-cholesterolwaarden en zijn tolerantie zijn goed gedocumenteerd. Hoe hoger de verhouding van de hydroxyzuurvorm van monacoline K, hoe beter de rode rijstgist wordt verdragen. Dat is belangrijk bij de keuze van een voedingssupplement op basis van rode rijstgist. Vergeet evenwel niet dat medische opvolging noodzakelijk blijft.

Referenties:

1 Harper CR et al. Curr Atheroscler Rep 2010; 12: 322-30.

2 Sikka P et al. J Postgrad Med 2013; 57: 321-8.

3 Hansen KE et al. Arch Intern Med 2005; 165: 2671-6.

4 Kobayashi M et al. Life Sci 2008; 82: 969-75.

5 Vaklavas C et al. Atherosclerosis 2009; 202: 18-28.

6 Ma J et al. J Agric Food Chem 2000; 48(11): 5220-5.

7 EFSA. EFSA Journal 2011; 9(7): 2304

8 Becker DJ et al. Ann Intern Med 2009; 150: 830-9.

9 Halbert SC et al. Am J Cardiol 2010; 105: 198-204.

10 Wang J et al. Curr Ther Res 1997; 58: 964-78.

11 Heber D et al. Am J Clin Nutr 1999; 69: 231-6.

12 Huang CF et al. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2007; 14: 438-40.

13 Lin CC et al. Eur J Endocrinol 2005;153: 679-86.

14 Riquier E.TheŤse de doctorat en pharmacie, Rouen, 2011

15 Skottheim IB et al. Eur J Pharm Sci 2008; 33: 317-25.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés