.
 

Archieven> N°133 > @rtikel
article précédent image suivante

Sleutels voor de ontwikkeling van het kind

De eerste levensjaren zijn ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een doeltreffend immuunsysteem met een goed evenwicht tussen afweer en tolerantie. De voeding zou daar een rol bij kunnen spelen.

Kinderartsen herhalen uitentreuren dat een kind geen volwassene in miniatuurformaat is. De fysiologie van kinderen verschilt van die bij volwassenen. Bij kinderen is het spijsverteringskanaal nog niet volledig ontwikkeld: de motoriek is nog niet zo goed en de bacteriële flora is in volle evolutie1. Het immuunsysteem begint zich pas te ontwikkelen en er zijn nog geen rijpe en geprogrammeerde immuuncellen om het lichaam te verdedigen tegen infecties2.Ook de nierfunctie is pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van twee jaar. Jongere kinderen vertonen als het ware dus een relatieve nierinsufficiëntie3.Tijdens het eerste levensjaar stijgt het gewicht van de hersenen met één gram per dag. Beeldvormingsonderzoeken tonen aan dat de hersenen 24 ml per week groter worden4. Kinderen zijn in volle groei en hun energiebehoeften per kilogram lichaamsgewicht zijn tweemaal hoger dan die bij volwassenen. Voor zijn groei heeft het kind specifieke micro- en macronutriënten nodig in voldoende hoeveelheden.

De beste voeding

Borstvoeding, moet het nog worden gezegd, is de beste voeding voor pasgeborenen5. Moedermelk bevat alle essentiële elementen die het kind nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling. Maar als borstvoeding om een of andere reden niet mogelijk is, als de moeder geen borstvoeding kan geven, is een aangepaste melk het enige betrouwbare alternatief. Er bestaan allerlei soorten melk. Die melkproducten beantwoorden aan de voedingsbehoeften van de baby en elk product heeft zijn eigen kenmerken. Ze werden ontwikkeld om de eigenschappen van moedermelk zo goed mogelijk te benaderen en zijn conform de wetteksten betreffende zuigelingenvoeding.

Twee belangrijke voedingsstoffen

DHA (docosahexaeenzuur), een omega-3-vetzuur, dat vooral in vis, visolie en eidooier zit, is één van de bestanddelen van de membranen van de hersencellen en de myelineschede. DHA is dan ook belangrijk niet alleen voor de werking van de neuronen, maar ook voor de informatieoverdracht tussen zenuwcellen6. Moedermelk bevat ook prebiotica zoals voedingsvezels, die een voedingsbodem vormen voor de heilzame bacteriën in de darmen. Prebiotica bevorderen dus de ontwikkeling van een goede bacteriële darmflora. Dat is zeer belangrijk voor de werking van het immuunsysteem. Naarmate baby’s en zuigelingen groeien, veranderen hun behoeften. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van zes maanden wordt moedermelk aanbevolen, zoals we al hebben gezegd. Borstvoeding kan al dan niet worden aangevuld met zuigelingenvoeding. Vanaf de leeftijd van zes maanden wordt overgeschakeld op een vervolgmelk. Op dat ogenblik wordt ook stilaan gestart met vast voedsel. Na de leeftijd van één jaar wordt een groeimelk gegeven. Maar het is nog veel te vroeg om de baby koemelk te geven.

Referenties:

1 Neu J, Doouglas-Escobar M. Gastrointestinal development: implications for feeding. In: Duggan C et al. Nutrition in Pediatrics, 4th ed., BC Becker Inc. Hamilton (Ontario, Canada), 2008.

2 Tourneur E, Chassin E. Neonatal immune adaptation of the gut and its role during infections. Clin Dev Immunol 2013; online. DOI 10.1155/2013/270301.

3 Godefroid N. Evaluation de la fonction rénale chez l’enfant. Pediatrie.be http://www.pediatrie.be/fr/evaluation-de-la-fonction-renale-chez-l_enfant-nathalie-godefroid-/801/2

4 Zacharia A et al. Early Assessment of Brain Maturation by MR Imaging Segmentation in Neonates and Premature Infants Am J Neuroradiol 2006; 27: 972–7.

5 Del Ciampo LA. Breastfeeding and Infant Growth. In: Öner O. (Ed.), Contemporary Pediatrics, InTech , 2010, ISBN: 978-953-51-0154-3. http://www.intechopen.com/books/contemporary-pediatrics/breastfeeding-and-infant-growth

6 Innis SM. Dietary (n-3) Fatty Acids and Brain Development. J Nut. 2007; 137: 855–859.

7 Donovan SM, Wang M, Friedberg I et al. Host-Microbe Interactions in the Neonatal Intestine: Role of Human Milk Oligosaccharides. Adv Nutr. 2012; 3: 450S–5S. Doi:10.3945/an.112.001859.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés