.
 

Archieven> N°86 > artikel
article précédent image suivante

Probiotica en immuniteit: veel gespin, weinig wol?

Er is al heel wat geschreven en gezegd omtrent probiotica. Zo veel zelfs dat men haast niet meer weet waar men nu precies staat. Nochtans, de wetenschappelijke literatuur staat bol van positieve en bemoedigende gegevens.

Dr. Saint Paul

" HEALTH & FOOD " nummer 86, Januari 2008

het artikel drukken
Om nog dieper in de heilzame eigenschappen en de werking van probiotica door te dringen, is nog meer onderzoek nodig. Ook al komen niet alle onderzoekers tot dezelfde bevindingen, toch zijn er gegronde redenen om aan te nemen dat bepaalde probiotica wel degelijk een heilzaam effect hebben op de gezondheid. Iedere specifieke bacteriestam oefent een specifieke werking uit. Het is fout om gelijk welke eigenschap aan om het even welke bacteriestam toe te schrijven. De dag komt dat de moleculaire biologie in staat zal zijn uit te maken welke bacteriestam of gistcel dit of geen enzym beďnvloedt, deze of gene substantie afscheidt, de gezondheid positief beďnvloedt door bijvoorbeeld specifieke interacties tot stand te brengen met bepaalde biologische bestanddelen aanwezig in de gastheer. Een aantal van deze interacties heeft men al kunnen aantonen, bijvoorbeeld in verband met ontstekingsmechanismen, dus beetje bij beetje wordt de sluier toch verder opgelicht.

Eén zekerheid
Zeker is, onder meer aangetoond met moleculaire biologie, dat probiotica een invloed hebben op de immuniteit, tenminste voor wat de ontstekingsreactie betreft. In tal van dierlijke modellen, alsook in vitro, hebben onderzoekers kunnen aantonen dat specifieke bacteriestammen in staat zijn een wijziging in de aanmaak van bepaalde interleukines teweeg te brengen, alsook de hoeveelheid witte bloedcellen en het histologisch ontstekingsuitzicht van bepaalde delen in de darm te wijzigen. Een ander aspect van deze immunitaire interactie is de verhoogde aanmaak van IgA-secretoren ter hoogte van darmmucosa. Dergelijke resultaten konden duidelijk worden aangetoond door gebruik te maken van probiotische gistcellen.
Het overgrote deel van de studies, zoniet alle, die tot op heden bij de mens werden uitgevoerd, werden steeds bij immunocompetente proefpersonen uitgevoerd. Daarom kan nog niet met zekerheid gesteld worden dat de resultaten ook gelden voor niet-immunocompetente personen.


Therapeutische aspect
Het is wellicht te voorbarig om te stellen dat probiotica kunnen aangewend worden bij inflammatoire aandoeningen waarbij de immuniteit bijzonder actief is. Dit in tegenstelling met inflammatoire aandoeningen van het darmstelsel waar probiotica wel worden gebruikt. Sinds enkele jaren hebben onderzoekers, aan de hand van muismodellen waarbij dergelijke aandoeningen werden geďnduceerd, kunnen aantonen dat dit aanleiding geeft tot een verstoring van het evenwicht van de microflora en dat door het preventief toedienen van bepaalde bacteriesoorten tijdens de inductie van colitis, dit positieve gevolgen heeft voor het dier. Met name door een verminderde secretie van het alfa-TNF en een verhoogde productie van het IL-10. Gelijkaardige resultaten werden verkregen met een gist die reeds een ruime toepassing kent bij behandeling van darmaandoeningen bij de mens. Meer nog, onderzoeken tonen aan dat bij het toedienen van probiotica bij een onderhoudsbehandeling van deze aandoeningen, de ernst en de frequentie van de crisissen afneemt. Uiteraard zullen ze nooit in de plaats van een adjuvans kunnen gebruikt worden, maar alles wat ten bate van de patiënt kan aangewend worden om de pijnlijke crisissen te verzachten, is gretig meegenomen. Dus, waarom ze niet gebruiken?.

Dr. Saint Paul

Referenties

Buts JP et al. Stimulation. Dig Dis Sc. 1990; 35: 251-6.
Foligné B et al. International Yakult symposium, Gent, 2005. Poster 5.
Daniel CD et al.Yakult symposium, Gent, 2005. Poster 1
Guslandi M. et al. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2003; 15: 697-8.
Guslandi M. et al. Dig Dis Sc. 2000; 45: 1462-4.
Hudcovic T. et al. International Yakult symposium, Heidelberg, 2003. Poster !.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés