.
 

Archieven> N°91 > artikel
article précédent image suivante

Kinderdiarree: de plaats van probiotica

Een van de voornaamste indicaties van probiotica als therapeuticum is diarree bij volwassenen. Maar hoe is dat bij kinderen? Uit een overzicht van de literatuur blijkt dat probiotica ook bij kinderdiarree voordelen bieden.

" HEALTH & FOOD " nummer 91, 2008

het artikel drukken
Als we spreken over de plaats van probiotica bij kinderdiarree dan dient net zoals bij volwassenen een onderscheid gemaakt tussen preventie en behandeling en tussen acute en chronische diarree. Hier beperken we ons tot acute diarree. Er is heel veel literatuur over die kwestie maar het is niet makkelijk er zijn weg in te vinden. Het is juist dat veel onderzoek is verricht in derdewereldlanden waar allerlei soorten diarree enorme schade berokkenen in de kinderpopulatie. Maar de besluiten van die studies kunnen in bepaalde mate ook bij ons worden toegepast.

Rampen vermijden
Probiotica blijken nuttig bij de preventie van acute diarree. Maar ook hier is er geen duidelijkheid door het grote aantal verschillende onderzochte stammen en de variatie ervan. Onder alle probiotica zijn de bifidobacteriën bijzonder interessant want zij maken deel uit van de darmflora van zuigelingen. Het doel van een multicentrische, gecontroleerde dubbelblinde studie door Chouraqui et coll. was de doeltreffendheid te vergelijken van een melk waaraan de levensvatbare stam Bifidobacterium lactis Bb 12(BbF) was toegevoegd en die van een standaardmelk voor zuigelingen bij de preventie van acute diarree bij kinderen van 8 maanden oud die verbleven in een zorgcentrum. In die studie kregen 90 gezonde kinderen ofwel de melk met de stam BbF ofwel een klassieke melk. In het begin van de studie was er geen verschil tussen de kinderen wat betreft leeftijd, geslacht, antropometrische gegevens, geschiedenis van allergie of maagdarmziekte en de frequentie van voeding in de neonatale periode of het ogenblik waarop vast voeding werd ingeschakeld. Uit de resultaten blijkt dat diarree in beide groepen voorkwam ( 28,3 % van de kinderen die de BbF kregen tegenover 38,7 % in de controlegroep). Het aantal dagen diarree bedroeg 1,15 per kind in de BbF-groep tegenover 2,3 in de controlegroep. Bij kinderen die de BbF-melk kregen was het risico op diarree verminderd met ene factor 1,9. Die resultaten wijzen erop dat de levensvatbare stam BbF een beschermend effect geeft tegen diarree bij gezonde kinderen. Een andere studie door Thibault et coll. bij 971 gezonde kinderen tussen 4 en 6 maanden oud wees erop dat dagelijks gebruik van een gefermenteerde melk met twee bacteriën Bifidobacterium breve C50 en Streptococcus thermophilus (065) de incidentie van acute diarree wel niet veranderde maar wel de ernst ervan deed afnemen in vergelijking met een groep kinderen die uisluitend klassieke melk kregen. Volgens de auteurs kan dit ongetwijfeld verband houden met de bifidogene effecten van de gefermenteerde producten en met hun interacties met het immuunsysteem in de darm. We kunnen dan ook opperen dat sommige probiotica een relatieve beschermende werking hebben tegen het voorkomen van acute diarree. Maar we dienen te herhalen dat deze conclusies enkel gelden voor de bestudeerde stammen. Het zou wellicht interessant zijn ook rekening te houden met de etiologische varianten van de diarree om na te gaan of er verschillen bestaan tussen deze.

Vroegtijdig handelen
We kunnen probiotica ook inschakelen met therapeutische doeleinden als de acute diarree is opgetreden. Van sommige stammen lactobacillen was reeds het belang aangetoond voor het herstel van gehospitaliseerde kinderen na een gastro-enteritis. Maar de therapeutische doeltreffendheid strictu sensu van de bacteriestammen was niet duidelijk. Rosenfeldt et coll. hebben het effect geanalyseerd van Lactobacillus rhamnosus 19070-2 en Lactobacillus reuteri DSM 12246 bij gehospitaliseerde kinderen met acute diarree. De duurtijd van de diarree was verminderd met 20% bij de patiënten die probiotica kregen : die bedroeg 82 uren in de behandelde groep tegenover 101 uren in de placebogroep. Een zeer duidelijk effect van de probiotica werd waargenomen bij patiënten met diarree sinds minstens 60 uren op het ogenblik van hun opname: in de studie: daar bedroeg de duurtijd 80 uren in de behandelde geroep tegenover 130 uren in de placebogroep. Die resultaten pleiten niet enkel in het voordeel van het therapeutisch beolang van de bestudeerde probiotica maar ook voor een vroegtijdige behandeling ermee waarna in deze studie de hospitalisatieduur met 48 % was verminderd. Heel wat onderzoeken werden uitgevoerd bij gehospitaliseerde kinderen maar slechts enkelen gingen vier het effect van probiotica bij niet gehospitaliseerde kinderen met matige diarree. Rosenfeldt et coll. hebben in een andere gerandomiseerde en placebogecontroleerde studie het effect geanalyseerd van de twee zelfde stammen als in de voorgaande studie over acute diarree bij kinderen in een dagcentrum. De resultaten wijzen uit dat bij de patiënten die de Lactobacillus stammen kregen de gemiddeld duurtijd van de diarree na de interventie was verminderd :76 uren in de behandelde groep tegenover 116 uren in de placebogroep. Het effect van de probiotica was meer uitgesproken bij de patiënten bij wie de diarree minder dan 60 uren voor het starten van de behandeling was begonnen. Dat pleit eens te meer in het voordeel van een vroegtijdige therapie. De hersteltijd na de vroegtijdige behandeling bedroeg 79 uren in de behandelde groep tegenover 139 uren in de placebogroep. Bovendien had 1 patiënt op 17 in de behandelde groep en 6 patiënten op 13 in de placebogroep nog zachte stoelgang 120 uren na het begin van de behandeling. Dat wijst erop dat de combinatie van deze beide stammen probiotica doeltreffend lijkt bij het verminderen van de duurtijd van de diarree. Villarruel et coll. hebben aangetoond dat de doeltreffendheid van het probioticum Saccharomyces boulardii tegen acute kinderdiarree hoger was indien het binnen de 48 uur van de diarree werd toegediend.. Zij hebben ook aangetoond dat dit probioticum als adjuvans bij orale rehydratatie-oplossingen bij de ambulante behandeling van kinderen jonger dan 2 jaar met lichte tot matige acute diarree de duurtijd van de diarree doet afnemen, het herstel doet versnellen en het risico van langdurige diarree doet verminderen.

De Redactie

Referenties

Chouraqui JP, Van Egroo LD, Fichot MC. Acidified milk formula supplemented with bifidobacterium lactis: impact on infant diarrhea in residential care settings. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004; 38: 288 - 92
Hatakka K, Savilahti E, Pönkä A et al. Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ. 2001; 322: 1327.
Rosenfeldt V, Michaelsen KF, Jakobsen M et al. Effect of probiotic Lactobacillus strains on acute diarrhea in a cohort of nonhospitalized children attending day-care centers. Pediatr Infect Dis J. 2002; 21: 417 - 9
Rosenfeldt V, Michaelsen KF, Jakobsen M. Effect of probiotic Lactobacillus strains in young children hospitalized with acute diarrhea. Pediatr Infect Dis J. 2002; 21: 411 - 6.
Saran S, Gopalan S, Krishna TP. Use of fermented foods to combat stunting and failure to thrive. Nutrition. 2002; 18: 393 – 6
Thibault H, Aubert-Jacquin C, Goulet O. Effects of long-term consumption of a fermented infant formula (with Bifidobacterium breve c50 and Streptococcus thermophilus 065) on acute diarrhea in healthy infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004; 39: 147 - 52
Villarruel G, Rubio DM, Lopez F et al. Saccharomyces boulardii in acute childhood diarrhoea: a randomized, placebo-controlled study. Acta Paediatr. 2007; 96: 538 - 41.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés