" HEALTH & FOOD " nummer 93, 2008
|
Twintig gezonde mannen namen deel aan het cross-overonderzoek. Op de eerste testdag kreeg de ene helft van de groep een ontbijt en lunch op basis van soja-eiwitten en de anderen kregen een ontbijt en lunch met andere eiwitten voorgeschoteld. Deze maaltijden waren identiek qua uitzicht, gewicht, hoeveelheid en samenstelling van de macronutriënten. De maaltijden werden sterk geapprecieerd. Tijdens het avondeten mocht iedereen zoveel eten als hij wilde. Na een week werden de groepen omgewisseld.
Tijdens beide testdagen vulden de deelnemers vragenlijsten in. Het ontbijt en de lunch op basis van soja-eiwitten meer verzadigend waren dan die met de andere eiwitten. Dit effect is waarschijnlijk te danken aan de soja-eiwitten en aan het feit dat sojavoedingsmiddelen op basis van de hele sojaboon van nature meer vezels bevatten. Er was ook en duidelijk remmend effect van de sojavoeding op de ingenomen hoeveelheid voedsel bij het avondbuffet. De sojagroep nam tijdens het avondeten 172 kcal minder in dan de niet-sojagroep.
De Redactie
Referenties
Naar een persmededeling van Alpro; Bron: onderzoek voorgesteld door Dr. Louise Dye (University of Leeds, Human Appetite research unit) tijdens het 8e Internationale Symposium over Soja en Gezondheid, 9 november, Tokio.
|