.
Inhoudstafel HF 112
De vergeten klieren
Als we het over voeding hebben, verliezen we vaak al snel de speekselklieren uit het oog. Die leveren nochtans een belangrijke bijdrage tot de gezondheid via de talrijke functies van het speeksel. Bij senioren is een vermindering van het speeksel de oorzaak van heel wat leed.
Cognitie: DHA als wondermiddel?
Met het toenemen van de levensverwachting dankzij de vooruitgang van de geneeskunde is ook de prevalentie toegenomen van degeneratieve aandoeningen. Kunnen die worden voorkomen of kunnen tenminste de effecten ervan worden afgeremd? Er lijkt een oplossing te bestaan door omega-3 vetzuren te gebruiken en meer bepaald docosahexaenoïnezuur (DHA).
Het nieuwste dieet komt... uit de oertijd
Al ooit van het paleolithisch dieet gehoord ? Dit zou zelfs nog efficiënter zijn dan het mediterraan dieet om de glucosetolerantie bij type 2 diabetes te verbeteren.
Kunstmatige zoetstoffen: geen risico voor de Belgen?
De risico’s in verband met het verbruik van zoetstoffen staan al lange tijd ter discussie. In een nieuwe studie door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid werd aangetoond dat volwassenen in België niet blootgesteld zouden zijn aan risico’s door overdreven verbruik van zoetstoffen.
Coeliakie: de enige oplossing is weglaten!
Coeliakie is een auto-immune pathologie uitgelokt door inname van gluten, een eiwit in graanproducten zoals tarwe en rogge. In de loop van de laatste 20 jaren is de diagnose van deze pathologie aanzienlijk verbeterd. Maar de behandeling bestaat nog steeds uit het gewoon weglaten van gluten uit de voeding.
Web
H&F.be