.
 

Inhoudstafel HF Speciaal Bejaarden

N° 77 Mei/Juni
Probiotica: bruisende belangstelling
Het onderzoek van probiotica zit volop in de lift. Geregeld leiden nieuwe resultaten tot nieuwe denkpistes, versterken ze vroegere hypothesen of openen ze zelfs nieuwe deuren. De 4de Internationale Conventie omtrent probiotica was voor meer dan 150 experts de gelegenheid bij uitstek om een stand van zaken op te maken.

Allergie en zuigelingen: er is meer dan de genetica
Het risico op atopie kan zich reeds voor de geboorte manifesteren. Zeerzeker is allergie deels genetisch bepaald, maar ook de leefgewoontes van de moeder tijdens de zwangerschap of deze van de baby tijdens de eerste levensmaanden, kunnen deze aandoening beïnvloeden.

Een gist voor kinderen
Zoals bij volwassenen heeft Saccharomyces boulardii ook bij kinderen een beschermende werking en dit zowel op preventief als op curatief vlak. Hoewel sinds jaren hieromtrent intensief onderzoek wordt verricht, kwam dit onderwerp in een aantal recente onderzoeken uitvoerig aan bod. Hierin werden niet alleen voorgaande bevindingen bevestigd, maar kon nu ook de te gebruiken hoeveelheid bij kinderen worden bepaald.

Fysieke activiteit, aanwijzing voor gewicht
Fysieke activiteit alleen doet niet vermageren. Niet aan fysieke activiteit doen en sedentair leven daarentegen werkt wel zwaarlijvigheid in de hand, zowel bij de volwassenen als bij kinderen ...

Zonnen tegen kanker?
Vitamine D lijkt het nieuwe wondermiddel te zijn in de grote zoektocht naar de relatie tussen voeding en kanker. Daarenboven, vitamine D bezit de buitengewone eigenschap om eveneens gevormd te worden in de huid onder invloed van UV-B stralen. Gaan we zonnebanksessies stimuleren om kanker te voorkomen?

Plantaardig eiwit in plaats van vlees
De reputatie van vlees kreeg na de dolle koeienziekte en de vogelgriep een ferme deuk. Sommigen hebben, terecht of onterecht, een keuze gemaakt : ze bannen vlees uit hun bord. De heilzame eigenschappen van vlees zijn nochtans niet gering : het is een bron van hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Een hamvraag : hoe vlees volwaardig vervangen zonder het voedingsevenwicht uit balans te brengen?

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be