.
 

Inhoudstafel HF 67

Oktober/November 2004
Europeanen en zwaarlijvigheid
De WGO beschouwt zwaarlijvigheid, na roken, als de belangrijkste doodsoorzaak, waarbij het verschil tussen beide alsmaar kleiner wordt. Zwaarlijvigheid was het hoofdthema van het CIAA congres 2004, waarop de resultaten van een enquête behandeld werden, waarin Europeanen over hun voeding en gezondheid bevraagd werden.

Maatschappij, cultuur en religie
Tal van interacties bepalen ons voedingsgedrag, waaronder culturele en omgevingsfactoren het zwaarst doorwegen. We ontmoetten Claude Fischler (CNRS), een antropoloog-socioloog, gespecialiseerd in het domein van de voeding.

Bewegen: goed voor de gezondheid
De positieve invloed van gematigde en regelmatige fysieke inspanningen op de gezondheid en het welzijn is te vergelijken met die van een gezonde voeding : aanzienlijk ! De te leveren inspanningen zijn niet van die aard dat je er een atleet moet voor zijn ...

Infectieuze diarree : probiotica zeker op hun plaats
Infectieuze diarree is een van de belangrijkste oorzaken van ernstige diarree en zorgt voor een enorm probleem voor de volksgezondheid in ontwikkelingslanden. Probiotica vinden er meer en meer een toepassing en dit zowel bij de behandeling als bij de preventie van diarree.

Winterdiarree en probiotische gisten
De behandeling van winterdiarree met gelyofiliseerde Saccharomyces boulardii leidt tot betere therapeutische resultaten. Deze gist speelt ook een belangrijke preventieve rol. Wetenschappers krijgen meer en meer inzicht in de werkingsmechanismen van deze gist.

Er waait een frisse wind over diepvriesproducten
De leider in diepvriesproducten herwerkt zijn recepten om meer 'natuurlijkheid' te bekomen.

Osteoporose : een rotssterk skelet ...
Meer en meer studies tonen aan dat onze voeding in haar geheel een rol speelt bij de preventie van osteoporose. Een ware uitdaging om eraan te voldoen. Vandaag de dag is geweten dat één vrouw op drie na de menopauze aan botontkalking lijdt...

In de schaduw van de cholesterol
Om de vetinname in evenwicht te brengen werd lange tijd vooral aandacht besteed aan een verminderde inname van verzadigde vetten en cholesterol. De verhouding tussen de aanbreng van omega-6 en omega-3 vetzuren blijkt nu ook uitdrukkelijk in de belangstelling te staan.

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be