.
 

Inhoudstafel HF 66

Augustus/September 2004
Het "vreten" in de kijker
Met de film "Super size Me*" komt zwaarlijvigheid nu ook op het witte doek. Deze documentaire is een regelrechte "Mac-aanval" op fast-food. De jonge regisseur, Morgan Spurlock, onderzocht bij zichzelf de gevolgen van 30 dagen alleen maar voedsel consumeren van bij McDonald.

Voeding en gezondheid: een plan voor België
Geconfronteerd met de problemen van zwaarlijvigheid, sedentair leven, 'misvoeding', heeft de WGO een 'wereldstrategie' uitgewerkt. In België heeft het Ministerie van Volksgezondheid onlangs de lancering van een Nationaal voedings- en gezondheidsplan aangekondigd.

McDonald zit niet stil !
Het is vooralsnog moeilijk in te schatten welke gevolgen de 'Mac-aanval' in Super size Me zullen zijn voor de hamburgerkoning. Vooral in Europa, waar de voedingsgewoonten gelukkig helemaal niet overeenstemmen met deze die in de film getoond worden, maakt dat de consument eerder een toeschouwer is dan wel een hoofdrolspeler. Door toedoen van de film is in ieder geval de optie 'Super Size' niet meer op de menukaart terug te vinden...

Ontbijt : verhoogt het prestatievermogen
Een veel gehoorde slogan luidt : zonder degelijk ontbijt kan je niet degelijk aan de slag. Een bewering die momenteel meer en meer onderwerp van wetenschappelijk onderzoek vormt.

Belgische adolescenten en ontbijten
Wat eten adolescenten bij het ontbijt? Resultaten van een onderzoek * uitgevoerd op 5000 Belgische adolescenten tijdens het schooljaar 1999-2000.

Zwaarlijvigheid: te veel eiwitten in de zuigfles?
Het eindpunt van het Europees project CHOPIN is in zicht. De hypothese dat zwaarlijvigheid in de eerste levensjaren, onder meer door voeding geprogrammeerd wordt, wint steeds meer aan belangstelling. Hieronder een verslag wat in de laatste Workshop on Early Nutrition, onlangs gehouden in Parijs*, aan bod kwam.

Antioxidanten tegen diabetes?
Het is alom bekend dat zwaarlijvigheid en een sedentair leven een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van type 2 diabetes. Uit een nieuwe, 23 jaar durende studie blijkt dat de aanbreng van diverse antioxidanten via de voeding mogelijk ook een niet te verwaarlozen rol speelt.

Groen licht voor tomatensap
Een preliminaire studie toont aan dat wanneer type 2 diabetespatiënten tomatensap drinken, dit leidt tot een verminderde aggregatie van de bloedplaatjes.

Antioxidanten: nieuwe scores voor voedingsmiddelen
Onlangs werd het antioxidatief vermogen van voedingsmiddelen, dank zij een betere analysemethode, grondig herzien. Naast de vele groenten- en fruitsoorten, die hoog in de rangschikking blijven staan, zijn er ook andere voedingsmiddelen die nu goed scoren. Zo kregen gedroogde erwtjes en andere bonen verrassend hoge scores.

Vetzuren voor de zenuwen ?
Worden de omega-3 vetzuren als de hoeksteen tussen cardiovasculaire aandoeningen en depressie beschouwd? Een hypothese die alsmaar ernstiger wordt genomen, al blijft ze nog zeer broos.

Rijst en rijstkorrel verschillen ...
Rijst is wellicht het soort graanproduct dat de meeste nutritionele troeven bezit en tal van mogelijkheden tot afwisseling biedt. De glycemische index en de hoeveelheid aanwezige vitamines kunnen evenwel van gerecht tot gerecht aanzienlijk verschillen.

Bier in het land van de wijn!
Sommige tekens liegen niet. Tijdens de recente "Entretiens de Nutrition*" volledig gewijd aan wijn, bier en alcohol, hebben verschillende wetenschappers uit Frankrijk de gelijkwaardige cardioprotectieve eigenschappen erkend van gerstenat en druivensap. Een symbolische biecht...

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be