.
 

Inhoudstafel HF 71

Mei/Juni 2005
Overgewicht : bewegen is belangrijk !
Het kan moeilijk ontkend worden dat de vooruitgang en het comfort in ons dagelijks doen en laten alsmaar in stijgende lijn gaan. Onze sedentaire levensstijl en verminderde fysieke activiteit hypothekeren voor een deel onze gezondheid. Nochtans, eenvoudige maatregelen treffen om wat meer te bewegen zijn zeker even doeltreffend als het bijsturen van onze ontspoorde eetgewoonten...

Cholesterol : meer goede, minder slechte
Nutritionele maatregelen om de cholesterolemie onder controle te houden zijn legio, jammer genoeg worden ze vaak onvoldoende benut. Ze moeten vooral in het plantenrijk gezocht worden. Voor het eerst kon duidelijk worden aangetoond dat een voeding rijk aan plantaardige bestanddelen een hypocholesterolimiërende werking heeft en dit los van de ingenomen vetten.

Metabool syndroom : de « fat-connection »
Het metabool syndroom, net zoals diabetes, is een ernstige bedreiging voor de cardiovasculaire gezondheid. Het is dan ook belangrijk dit syndroom op te sporen en zo snel mogelijk correct te behandelen.

Gewicht onder invloed van koolhydraten
De aard van de ingenomen koolhydraten die in een caloriebeperkt dieet aan bod komen en de glycemische respons die ermee gepaard gaat, blijken meer en meer een sleutelelement te zijn dat tot metabole veranderingen leidt.

Type 2 diabetes en voeding : wat leren ons observatiestudies ?
De derde editie van het EGEA-congres* was een goede gelegenheid om de laatste stand van zaken te kennen in verband met de ontwikkelingen op dieetvlak bij de behandeling van type 2 diabetes. Is voeding inderdaad de sleutel bij deze behandeling ?

Osteoporose : afbraak te groot of onvoldoende opbouw?
Ons skelet vernieuwt zich voortdurend. Op een bepaalde leeftijd buigt de groeicurve onverbiddelijk naar beneden en begint de 'afbraak' van het skelet. Een verschijnsel dat ook mannen aanbelangt.

Een wisselend colon, een wisselend dieet
Bij een wispelturige aandoening, zoals een prikkelbaar colon er een is, is het moeilijk algemeen geldende dieetvoorschriften te geven. Wel kunnen een aantal algemeen geldende raadgevingen gegeven worden, gebaseerd op fysiopathologische gegevens van de ziekte. Voor zover ons bekend zijn er geen betrouwbare gestructureerde klinische studies beschikbaar om de aandoening weldoordacht te behandelen. De behandeling blijft grotendeels empirisch.

Voedselveiligheid : gebruiksaanwijzing
De laatste voedselcrisissen hebben het vertouwen van de consument behoorlijk ondermijnd. Ook het toenemend gebruik van nieuwe technologieën (GGO's) in de voedingssector zijn daar zeker niet vreemd aan. Onlangs verscheen een referentiewerk waarin een overzicht gegeven wordt van het wettelijk kader, zowel nationaal als internationaal, omtrent deze materie...

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be