.
 

Inhoudstafel HF 75

Januari/Februari 2006
Bewegen tegen het metabool syndroom
Voeding en fysieke activiteit vormen een uitdagende tandem die een passend antwoord geven op schadelijke invloeden van overvloed en sedentair leven. Tijdens een behandeling van drie weken worden significante resultaten verkregen in verband met het metabool syndroom en type 2 diabetes en dit zonder drastisch aan gewicht te verliezen.

De levensstijl van de Belg
Hoe beweert de belg te eten en te bewegen? Het Centre de Psychosociologie van de ULB voerde onlangs een onderzoek uit om de voedingsgewoontes en de levensstijl van de Belg in kaart te brengen.

Voedingsinformatie 'op maat' via internet ?
Begeleiding om beter te eten en meer te bewegen is in. Ook op het 8ste Congres Voeding en Gezondheid, dat onlangs te Brussel werd gehouden, stond dit onderwerp op het menu.

Aspartaam, de zoete doder?
Volgens Italiaanse onderzoekers moet het gebuik van aspartaam terug in vraag gesteld worden. Aspartaam zou het ontstaan van bepaalde kankers kunnen stimuleren. Laten we deze fel bekritiseerde studie eens nabij kijken ...

Omega-3 en onze lievertjes
Lange-keten omega-3 vetzuren spelen een sleutelrol in de ontwikkeling en groei van het centraal zenuwstelsel bij zuigelingen. De samenstelling van de moedermelk is ook hier zonder weerga. Recent onderzoek pleit voor een veralgemeende verrijking van artificiële melkvoeding, ook na de borstvoeding.

Omega-3 : stabielere atheroomplaque
Dat omega-3 vetzuren een heilzame werking hebben op bloedparameters en op de gezondheid van hart en vaten is genoegzaam bekend. Recent kon ook worden aangetoond dat ze de atheroomplaque minder broos maken.

Soja na de menopauze
Tijdens het symposium, reeds vermeld in Health and Food nr. 74, werden meer dan 50 wetenschappelijke lezingen gegeven en 80 postersessies gehouden. Hieronder enkele in het oog springende aspecten met betrekking tot de cognitieve functies bij menopauzale vrouwen en osteoporose.

Fructanen, de wortel van functionele voedingsmiddelen
Een functioneel voedingsmiddel is niet altijd per se een product van de moderne voedingstechnologie. Zo maakt het functioneel voedingsmiddel, fructanen, sinds jaar en dag deel uit van de humane voeding. Wel is het zo dat verder onderzoek naar de prebiotische eigenschappen steeds tot nieuwe toepassingen leidt...

Fructanen vertroebelen het hongergevoel
Zowel honger- als verzadigingsgevoel worden door gastro-intestinale hormonen beïnvloed. Mogelijk beïnvloeden fructanen de concentratie van deze hormonen in het bloed. Een nieuwe piste om het probleem van de zwaarlijvigheid aan te pakken ?

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be