.
 

Inhoudstafel HF 74

December 2005
Antioxidanten, gastronomie en gezondheid
Voor sommigen is de periode van de eindejaarsfeesten een voorwendsel om het niet zo nauw te nemen met de principes van gezonde voeding. In plaats daarvan komt de gastronomie, een festijn voor de smaak. Later denken we wel weer aan gezonde voeding waar gezondheid nog altijd als een valse noot wordt aanzien. Toch is niet alles wat gastronomisch is automatisch slecht voor de gezondheid. Getuige daarvan zijn de antioxidanten.

Chocolade in al zijn fijnheid
Chocolade is lang niet meer de bittere pasta die Christoffel Columbus te proeven kreeg tijdens zijn ontdekkingsreizen. De dag van vandaag is chocolade een van de meeste gegeerde lekkernijen die onze smaakpapillen te verwerken krijgen. Het is een product dat niet aan mode onderhevig is, dat door klein en groot gegeerd wordt zowel tijdens momenten van ontspanning of als ingrediënt in de keuken, vreemd toch wel niet?

Voedsel in beweging!
Op het congres "Food in Action" waren een panel van experts op gebied van gezondheid, voeding en fysieke activiteit bij elkaar verzameld. Het doel van de bijeenkomst was het grote publiek meer vertrouwd te maken met de problematiek van voedingsgedrag en zwaarlijvigheid.

Een 'socio-economische' zwaarlijvigheid ?
Het congres Food in Action was ook dé gelegenheid bij uitstek om de impact van het sociaal-economisch aspect op het probleem van zwaarlijvigheid even onder de loep te nemen. Een specialist met faam, prof. A. Drewnowski (USA, Center for Public Health Nutrition University of Washington) toonde aan dat de kwaliteit van de ingenomen voeding in de V.S. en de socio-economische status met elkaar verband houden. De incidentie van zwaarlijvigheid en type 2 diabetes volgt perfect de socio-economische curve. Bij etnische en raciale minderheden, alsook bij armen komen deze aandoeningen veel frequenter voor.

Een grote uitdaging voor een kleine boon
Sinds meer dan 5 000 jaar maakt soja in Azië deel uit van de basisvoeding. Onder meer omwille van zijn sterk gezondheidsimago verleidt soja meer en meer de westerlingen. Ter gelegenheid van het zesde internationaal symposium maakten wetenschappers een stand van zaken op in verband met de rol van soja bij de preventie en behandeling van chronische aandoeningen.*

Medicatie, ja maar ...
Spijts de opmerkelijke vooruitgang bij de medicamenteuze behandeling en de preventie van hartaandoeningen blijft een aangepaste voeding een van de belangrijkste pijlers als ondersteuning bij de inname van medicatie. Of dit nu betrekking heeft op de primaire of secundaire preventie ofwel bij therapeutisch gebruik, het belang van deze maatregel wint gestadig aan belangstelling. Nagenoeg iedere dag worden er aanvullende raadgevingen geformuleerd.

Probiotica : zijn bacteriën echt onze vrienden ?
De reclameboodschappen die voor die kleine flesjes worden gemaakt kunnen ons moeilijk ontgaan : "ze versterken de natuurlijke weerstand". Idem dito voor bepaalde yoghurtsoorten is de boodschap : "van buitenuit zie je binnenin". Welke pertinente antwoorden moeten we geven aan patiënten die er echt iets meer willen over weten ? Een korte simulatie van een consultatie ...

Welk aandeel heeft voeding in het metabool syndroom ?
In welke mate voedingsmaatregelen het metabool syndroom kunnen voorkomen blijft een omstreden vraag. Op MEDEC* 2005 hoorden we een stand van zaken.

De dans der vetzuren
Aan informatie over omega-3 vetzuren is er momenteel zeker geen gebrek. Voor wat de gezondheid van hart- en bloedvaten betreft, krijgen ze in wetenschappelijke kringen meer en meer een vaste stek. In die mate zelfs dat ze de stof die in dit verband gewoonlijk alle aandacht naar zich toetrekt - cholesterol - stilaan in de schaduw stellen.

Heeft België een tekort aan omega-3 vetzuren?
Hoe is het bij ons gesteld met de aanbreng van omega-3 ? Er zijn nieuwe gegevens beschikbaar voor België die een antwoord geven op deze vraag.

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be