N° 79 Oktober - November
Oliën onder de loep
Plantaardige oliën kunnen in belangrijke mate bijdragen tot een kwaliteitsverbetering van de ingenomen vetten. Maar welke vetten kiezen ? Een kort overzicht van de meest gebruikte oliën.
Wanneer de darmen beginnen te pruttelen!
Problemen van het maagdarmstelsel komen relatief vaak voor, maar zijn doorgaans vrij onschuldig. Hiernavolgend een korte verduidelijking voor gastro-enteritis, constipatie en turista, de narigheden die ze met zich meebrengen en de rol van voeding hierbij...
Een tekort in Omega-3 bestaat werkelijk
De omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Maar deze kennis is niet voldoende: er zijn evengoed bronnen van mariene als van plantaardige oorsprong nodig.
Omega-3 : voedselbronnen
Tal van wetenschappelijke publicaties wijzen op de ontoereikende aanbreng van omega-3 vetzuren om tot een goed voedingsevenwicht te komen en bevelen de bevolking aan om meer omega-3 vetzuren in te nemen. Achter de benaming 'omega-3' schuilt echter een grote diversiteit van zowel kwalitatief als kwantitatief verschillende vetzuren..
Het ontbijt: factor of merker van gezondheid ?
Er is zeker geen gebrek aan wetenschappelijke literatuur die het belang van een goed ontbijt aantoont. Het is nodig om goed te kunnen presteren. De laatste tijd wordt ook veel belang gehecht aan het verband tussen ontbijt en overgewicht. Helaas, ... onze levensstijl beïnvloedt ook onze eetgewoontes, het klassieke maaltijdpatroon wordt ondermijnd, maaltijden worden verwaarloosd, ...
Beter de zwaarlijvigheid bij jongeren aanpakken
Slechte voedingsgewoonten en gebrek aan fysieke activiteit zijn twee problemen waar bij prioriteit moet aan gewerkt worden om zwaarlijvigheid bij jongeren onder controle te houden.
Soja en gezondheid : een stand van zaken
In wellicht meer dan duizend producten wordt soja, zo goed als onzichtbaar, onder een of andere vorm verwerkt. De opmars van sojaproducten als dusdanig daarentegen is in ons land nog relatief recent. Hoewel de gezondheidscarrière van soja vooral betrekking heeft op cardiovasculaire aandoeningen, worden alsmaar meer andere domeinen ontgonnen en worden zelfs nieuwe hypothesen vooropgesteld. Dit is ondermeer het geval voor cataract. Enkele echo's van op het 'Soy and Health Congres 2006'*