Inhoudstafel HF 80 |
N° 80 December
Antioxidantia : parels in het plantenrijk
Plantaardige oliën kunnen in belangrijke mate bijdragen tot een kwaliteitsverbetering van de ingenomen vetten. Maar welke vetten kiezen ? Een kort overzicht van de meest gebruikte oliën.
Fruit en groenten, allemaal in dezelfde korf ?
Industrieel behandelde groenten zijn zeer handig, maar ze kampen met een imagoprobleem. Hoe zit het nu precies met het behoud van hun waardevolle voedingsstoffen ?
De kracht van de antioxidanten in thee
Thee, zowat 5 millennia geleden ontdekt in China, is na water, de meest gebruikte drank op onze planeet. Van nature is thee rijk aan antioxidanten. Recentelijk werden een aantal nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen gepubliceerd die de heilzame eigenschappen van thee bevestigen.
Cholesterol in een ander daglicht gesteld
Sommige personen absorberen meer cholesterol dan andere. Dit kan mogelijk een invloed hebben op hun behandeling met statines en op hun cardiovasculair risico..
Probiotica in Europa : blind verbruik ?
Er is zeker geen gebrek aan wetenschappelijke literatuur die het belang van een goed ontbijt aantoont. Het is nodig om goed te kunnen presteren. De laatste tijd wordt ook veel belang gehecht aan het verband tussen ontbijt en overgewicht. Helaas, ... onze levensstijl beïnvloedt ook onze eetgewoontes, het klassieke maaltijdpatroon wordt ondermijnd, maaltijden worden verwaarloosd, ...
Probiotica en zuigelingen : een middel om de weerstand te ontwikkelen?
Bepaalde probiotica versterken de immuunrespons bij pasgeborenen op een ogenblik dat het afweersysteem in volle ontwikkeling is. In verband met de preventie van eczeem, acute diarree of nog bij necrotiserende enterocolitis zijn hiervoor tastbare bewijzen.
Bacteriële diarree : probiotische revolutie
Een besmetting met Clostridium difficile 027 (C.difficile 027) is een van de belangrijkste oorzaken van acute diarree en geldt als een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. In de strijd tegen acute diarree worden probiotica alsmaar belangrijker
Kan operatieve shock verlicht worden ?
De opinie over de reactie van een patiënt op een uitgevoerde chirurgische ingreep is aan het veranderen. Dat zou kunnen leiden tot een volledig andere aanpak
Suiker en diabetes : de Maillardreactie laat een bittere smaak na
In kookpotten leiden versuikeringreacties tot kleur- en smaakveranderingen. In het lichaam leiden ze tot de vorming van verdachte substanties en dit des te gemakkelijker wanneer de glycemie hoog is.
Recensie smaak evenwicht
Het receptenboek 'smaak en evenwicht, zo eenvoudig!' verbindt gastronomie en diëtetiek. Het moet gezegd dat deze twee facetten vaak elkaars tegenpolen zijn. De 120 gerechten in het boek laten zien dat kookkunst, wetenschap, onderzoek, smaak en genoegens perfect te combineren zijn zonder daarbij het aspect gezondheid uit het oog te verliezen..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|