.
 

News 2005
Datum
21/12/05   Bloeddruk: daling door plantaardige producten, verhoging door rood vlees
Niet alleen zout dient beperkt te worden bij een probleem van hoge bloeddruk. Ook rood vlees doet het risico op hypertensie stijgen in tegenstelling tot plantaardige voedingsmiddelen...
14/12/05   Minder kanker van de eierstokken door thee
Thee heeft reeds de reputatie om bepaalde antikanker-eigenschappen te bezitten. Nu schijnt preventie van kanker van de eierstokken ook toe te schrijven aan die eeuwenoude drank.
07/12/05   Voedingsmiddelen en luchtwegaandoeningen: eten om te ademen
Gezondheid van de luchtwegen: naast tabak is er de vork...In een nieuwe studie wordt gemeld dat het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen gepaard gaat met een verhoogd risico van luchtwegaandoeningen.
30/11/05   Zwarte koffie voor een beter zicht?
Iedereen kent het stimulerend effect van cafeïne, maar voor het eerst hebben onderzoekers aangetoond dat deze stof inwerkt op de hersenzones die een rol spelen bij het korte termijn geheugen en de aandacht.
23/11/05   Borstkanker : beschermt zuurkool?
Amerikaanse en Poolse vorsers zijn formeel: regelmatige consumptie van zuurkool en kolen zou het risico van borstkanker doen afnemen. Achter dat effect schuilen reeds goed gekende bestanddelen van de familie van de kruisbloemigen: de glucosinolaten...
09/11/05   De obese kinderen van de TV
Televisie en gezond gewicht gaan niet goed samen. In een nieuwe studie wordt aangegeven dat de tijd die kinderen doorbrengen voor het kleine scherm beter overgewicht voorspelt dan de fysieke activiteit.
02/11/05   Minder absenteïsme op het werk dank zij 'goede' bacteriën?
Verbazing alom: uit een Zweeds onderzoek blijkt dat door de inname van bepaalde bacteriën het aantal dagen afwezigheid op het werk daalt! Nog maar eens een verbazende vaststelling dat de regelmatige inname van probiotica of gezondheidsbacteriën goed zijn voor de gezondheid ...
26/10/05   Conlonkanker: beschermende vitamines
Een voeding rijk aan vitamine C en aan bepaalde vitamines van de B-groep lijkt colonpoliepen te voorkomen, ook bij rokers, volgens een nieuwe Franse studie...
19/10/05   Gebakken eetwaren : merkers van gewichtstoename
Beweren dat gebakken voedingswaren vanuit dieetoogpunt weinig correct zijn is een waarheid als een koe maar het bewijzen is minder evident. In een nieuwe studie wordt aangetoond dat de consumptie buitenshuis van gebakken eetwaren het gewicht van adolescenten doet toenemen.
12/10/05   Senioren: vis voor een helder hoofd
Door minstens een keer per week vis te eten zou de achteruitgang van de cognitieve functies bij senioren met ongeveer 10 % worden afgeremd. Een goed idee dus om in het achterhoofd te houden...
05/10/05   Meer groenten en fruit voor gezonde botten
Door in de kinderjaren voldoende fruit en groenten te eten zou het botkapitaal beter opgebouwd worden onafhankelijk van de zuivelconsumptie en de fysieke activiteit.
28/09/05   Planten om gewicht te verliezen
"Gewicht verliezen zonder honger te lijden", dat is een al te banale slogan, waarachter vaak bedrog schuilgaat. Maar dat is niet altijd het geval...
21/09/05   Olijfolie tegen pijn?
Een nieuw bestanddeel van olijfolie, «oleocanthal» gedoopt, zou de werking van ibuprofen nabootsen, een befaamde pijnstiller van de klasse van niet-steroïdale ontstekingsremmers...
14/09/05   Vetmassa: functionele boter als lokvogel
De CLA zijn vetzuren met een «anti-obesitas-potentieel», maar hun gehalte in voedingsmiddelen blijft gering. Vandaar de idee om boter te produceren die 10 keer meer CLA bevat maar dat product blijkt nu ...niet geslaagd in het examen!
07/09/05   Meer vitamine D minder fracturen ?
Bij personen ouder dan zestig met een tekort aan vitamine D stijgt het risico op heupfracturen aanzienlijk. Erger nog, dergelijke afloop is nagenoeg algemeen in alle gevallen waar een tekort aan vitamine D zich manifesteert ...
31/08/05   Cacao voor nieuwe medicatie
De flavanolen aanwezig in cacao openen nieuwe perspectieven in verband met het op punt stellen van medicatie bij de behandeling van diabetes, cerebrale vasculaire accidenten en vasculaire dementie.
14/07/05   Prebiotica: meer bot in het bot?
Uit diverse experimenten bij proefdieren zijn interessante effecten naar voren gekomen van prebiotica op de minerale botdensiteit. Maar dergelijke resultaten bleven uit bij de mens; toch gooit een nieuwe studie koren op die molen...
04/07/05   Darmkanker: te veel vlees schaadt!
In een nieuwe studie worden de resultaten van vroegere onderzoeken bevestigd: een hoog verbruik van rood vlees en vleesbereidingen gaat gepaard met een verhoogd risico van colorectale kanker, terwijl een hoog visverbruik net een daling geeft van dat risico.
07/06/05   Obesitas voorkomen voor de schoolleeftijd
Goed leren eten en bewegen alvorens te leren schrijven lijkt vruchten af te werpen om ongebreidelde gewichtstoename tegen te gaan.
25/05/05   Borstkanker: minder vet, minder herval
Een studie die werd voorgesteld op het 41ste congres van de American Society of Clinical Oncology wijst uit dat een vetarm dieet het risico op herval van borstkanker aanzienlijk kan indijken...
18/05/05   Meer melk, minder diabetes...
Door veel en regelmatig zuivelproducten te gebruiken zou het risico van type 2 diabetes afnemen bij mannen. Nog een argument voor de weldaden voor de gezondheid van melk, die de laatste tijd zo onder vuur staat van kritieken.
12/05/05   Astma : een kwestie van overgewicht ?
Door nieuwe elementen is een beter begrip mogelijk van de manier waarop overgewicht de luchtwegen kan beschadigen en voorbeschikken tot astma.
04/05/05   Obesitas:echt zo gevaarlijk voor het hart?
Overgewicht en hart- en bloedvaten gaan niet goed samen, ook al gaat het maar om enkele kilo's teveel. In een nieuwe Amerikaanse studie echter wordt het verband tussen obesitas en algemene sterfte wel sterk genuanceerd.
27/04/05   Diabetes en cholesterol: vezels zeer doeltreffend
Met een supplement op basis van vezels vangt men twee vliegen in een klap bij type 2 diabetes: de slechte cholesterol neemt er duidelijk door af en de goede stijgt. Een alternatief voor sommige cholesterolverlagende medicamenen?
20/04/05   De weegschaal slaat niet door
Het metabool syndroom geselt onze kontreien. Voor het eerst is uit een studie uitgevoerd bij senioren gebleken dat de lokalisatie van de vetmassa het risico van het metabool syndroom beïnvloedt en dat zelfs zonder overgewicht.
13/04/05   Slecht vet op het bord
De onverzadigde vetzuren hebben een welbekend cholesterolverlagend effect. Maar ook de trans vetzuren behoren tot de onverzadigde vetzuren en die hebben een omgekeerd effect. Het Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments heeft een rapport gepubliceerd over die bijzondere lipiden.
06/04/05   Soja speelt dubbelspel
Het groeiend succes van voedingssupplementen rijk aan fyto-oestrogenen uit soja roept de vraag op naar de mogelijke gunstige effecten ervan maar ook naar de eventuele risico's in verband met een overmatig verbruik ervan. De Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments (Afssa) heeft hierover een overzicht gegeven.
30/03/05   Vitamine E breekt je hart
In sommige epidemiologische studies wordt gewag gemaakt van een beschermende effect van suppletie met vitamine E tegen kanker of cardiovasculaire aandoeningen. Volgens een nieuwe analyse dienen die gegevens echter heel voorzichtig geïnterpreteerd te worden.
22/03/05   Meer bewegen betekent niet noodzakelijk vermageren !
Volgens sommige experts is de huidige escalatie van obesitas het voornaamste gevolg van een verminderde fysieke activiteit. Theoretisch zou dus meer lichaamsbeweging de trend moeten kunnen ombuigen. Een onderzoek bij adolescenten wijst echter uit dat de realiteit complexer is...
09/03/05   Zink krijgt een «boost» door zuivelproducten
In een dieet met weinig vlees en veel plantaardige producten komt de assimilatie van zink in het gedrang. In een studie werd aangetoond dat het inschakelen van melk of yoghurt die toestand kan herstellen.
02/03/05   Zout en vetten:oorzaken van beroerten
De preventie van cerebrovasculaire acidenten wordt nog al te vaak verwaarloosd. Eenvoudige maatregelen zoals verminderen van de zout- en vetconsumptie kunnen nochtans het ergste voorkomen...
23/02/05   Vermageren: te weinig wetenschap in de studies
Een kritisch nazicht van de methodologie van de wetenschappelijke studies gepubliceerd op gebied van diëten brengt een hele reeks mankementen aan het licht. De studies die duidelijke wetenschappelijke bewijzen leveren zijn zeldzaam.
16/02/05   Wortelen tegen kanker
In een studie wordt een andere kant van de sluier gelicht over bepaalde antikanker-effecten van wortelen. Dit keer gaat het niet over de vitaminen of anti-oxidantia maar over een antischimmelmiddel dat door de eerbare wortelgroente wordt aangemaakt.
09/02/05   Zemelolie uit rijst doet cholesterol dalen...
Het plantenrijk draagt actief bij tot de strijd tegen de cholesterol. Oplosbare vezels, fytosterolen, sojaeiwitten, saponines uit rode wijn,...allen hebben zij hun nut al bewezen op dat vlak. Nu komt zich nog een ander bestanddeel toevoegen aan die lijst: zemelolie uit rijst.
02/02/05   Dementie en weegschaal : de vergeten kilo's
Gewichtverlies gaat vaak gepaard met tal van gunstige effecten voor de gezondheid. Toch wijst een nieuwe studie erop dat het ook een vroegtijdig teken kan zijn van dementie.
26/01/05   Borstkanker: vervlogen hoop voor groenten en fruit
In een nieuwe Europese studie over voeding en gezondheid werd de aanbreng van groenten en fruit en het kankerrisico onder de loep genomen. De resultaten beantwoordden niet aan de verwachtingen.
19/01/05   Bloeddrukverlaging door plantaardige en zuivelproducten bij kinderen
Jonge kinderen die dagelijks vier porties groenten en fruit consumeren met minstens twee porties zuivelproducten hebben een lagere bloeddruk in hun adolescentie. Door die gezonde gewoonte zou het risico van hoge bloeddruk op volwassen leeftijd afnemen.
12/01/05   Vlees en kanker: steak niet rooskleurig
In een grootschalig onderzoek werd aangetoond dat een hoge consumptie van rood en bewerkt vlees het risico van dikke darmkanker doet toenemen. Gevogelte en vis daarentegen komen op een goed blaadje...
05/01/05   België lonkt naar stevioside...
Stevioside, een krachtig zoetmiddel van plantaardige oorsprong, werd in 2000 geweigerd door de Europese Commissie. Toch wordt intensief onderzoekswerk verricht naar de gebruiksveiligheid ervan. Volgens het Europees Onderzoekscentrum voor stevia aan de KULeuven bestaan er op dit ogenblik solide argumenten om de Commissie te helpen haar weigering te herroepen.

Google

Web
H&F.be