.
 

News 2003
Datum
Titel van de News - Beschrijving
17/12/03  

Bonen uit de schaduw !
Bonen worden al te vaak vergeten maar toch hebben ze meer dan een troef. In een nieuwe onderzoeksstudie werd aangetoond dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij de aanbreng van antioxidantia.

10/12/03  

Vezels met een hart
In een onderzoeksstudie werd voor het eerst een omgekeerd verband aangetoond tussen verbruik van vezels en het C-reactieve proteïne.

03/12/03  

Obesitas : de zoete planeet
Het verbruik van calorierijke zoetmiddelen neemt toe en net zoals voor obesitas is dat een wereldwijd fenomeen.

26/11/03   Boekweit voor een goede glycemie
Onderzoek toont aan dat boekweitextract kan bijdragen tot de regeling van het suikergehalte in het bloed.
19/11/03   CVA: kosten voor rokers
De gegevens van de “Rotterdam Health Study” tonen aan dat mensen met een hoge aanbreng van vitamine C minder risico lopen op een cerebrovasculair accident (CVA), vooral als ze roken.
12/11/03   Water moeten we drinken…
Voedingsexperts raden vaak aan dagelijks anderhalve tot 2 liter te drinken. Is die hoeveelheid willekeurig gekozen? Antwoord op het Voedings-en Gezondheidscongres.
05/11/03   Blauwe bosbessen om de bloedvaten te relaxeren
Onderzoek bij knaagdieren wijst uit dat het eten van wilde blauwbessen een gunstige invloed heeft op het vermogen van de bloedvaten om zich te ontspannen.
29/10/03   Rode wijn om met volleteugen te… ademen?
Zal rode wijn binnenkort een geneesmiddel zijn tegen chronische ademhalingsinsufficiëntie? Waarschijnlijk niet onder vorm van een glas maar de mogelijkheid wordt zeer ernstig genomen…
22/10/03   Zware metalen: gevaar in de moestuin
Lood, cadmium, kwik,… allemaal zware metalen die ongewenst zijn voor ons lichaam. Ze komen echter onvermijdelijk in de voedselketen terecht zowel bij plantaardige als bij dierlijke producten...
15/10/03   Europa van de voeding
De 9de Europese Conferentie van de Voeding* vond recent plaats in het hart van de grote laars: Rome...
01/10/03   Vitamine E tegen kanker van het spijsverteringsstelsel
Vitamine E is de generische naam voor een ganse reeks bestanddelen met als voornaamste alfa-tocoferol...
24/09/03   Foliumzuur in mineur
De aanbevolen aanbreng van foliumzuur bereiken is al moeilijk, maar als er dan ook nog een groot deel van wat er op het bord ligt niet opgenomen wordt…
17/09/03   De hond als dieetcompagnon
Onze lieve viervoeters ontsnappen evenmin aan de ravages van de consumptiemaatschappij.
10/09/03   Wijn en gezondheid : gladde piste
Vorsers suggereren dat een deel van de "cardioprotectieve" effecten van rode wijn te maken heeft met het gehalte aan saponines.
03/09/03   Meer vis, minder hartkloppingen
In een onderzoek wordt gesuggereerd dat de « cardioprotectieve » effecten van vis gedeeltelijk te maken hebben met een werking op het hartritme.
28/08/03   Een glas sinaasappelsap en daar gaan we weer !
We wisten al dat sinaasappelsap veel vitamine C bevat…
20/08/03   Bloedcholesterolverlagende voedingsmiddelen: eenheid geeft kracht
In een nieuwe onderzoeksstudie werd aangetoond dat de combinatie van verschillende dieetmaatregelen even doeltreffend is als een behandeling met statines.
09/07/03   Astma en zuigelingen : boter bij de spinazie !
In een nieuw onderzoek wordt gesuggereerd dat de consumptie van “volle” zuivelproducten en andere bronnen van melkvet ...
02/07/03   Bonen in de buik …
Vaak wordt gezegd dat bonen en peulvruchten in het algemeen moeilijk verteerd worden en de buik doen opzetten…
25/06/03   SU.VI.MAX: de gegevens ontsluierd!
De resultaten van de grootste interventiestudie op gebied van voeding ooit gerealiseerd zijn voortaan bekend...
18/06/03   Antioxidantia : twee stars met een groot hart
Ondanks de grote verwachtingen op gebied van cardiovasculaire preventie werd in een nieuwe meta-analyse aangetoond dat suppletie met vitamine E...
11/06/03   Parkinson : het dubbel snijdend zwaard
Door een hoog ijzer- en mangaanverbruik zou het risico op de ziekte van Parkinson kunnen toenemen.
04/06/03   Meer eten en minder uitgeven
Voor het eerst werd in een Amerikaanse onderzoeksstudie het financiële impact onderzocht van regelmatige consumptie van fruit en groenten op de uitgaven voor gezondheidszorgen...
28/05/03   Wie rookt en drinkt kan zich beter van bètacaroteen onthouden!
Bij niet-rokers die bètacoroteensupplementen innemen blijkt het risico op colonkanker verminderd te zijn.
21/05/03   Eten, bewegen en elimineren verlaagt de bloeddruk
In een nieuwe onderzoekstudie werd aangetoond dat de combinatie van een vermageringprogramma met voedingsadviezen en fysieke activiteit even doeltreffend ...
14/05/03   Vezels en colorectale kanker : nieuw gegeven
Vezels hebben roem …en verval gekend. In twee belangrijke onderzoeken wordt het belang van de vezels opnieuw in de verf gezet in het kader van preventie van colorectale kanker.
07/05/03   Een nieuwe vitamine van de B-groep ? 
Het is al 55 jaar geleden maar nu lijken Japanse vorsers nog eens een nieuwe vitamine ontdekt te hebben : het pyrroloquinoline quinone (PQQ)...
30/04/03   Suiker en diabetes : een echtscheiding
In tegenstelling tot een nog sterk verbreide opvatting lijkt suikerconsumptie geen factor te zijn die het risico op type 2 diabetes beïnvloedt.
23/04/03   Een half uurtje om meer plantaardige producten te eten
« Eet meer groenten en fruit ! ». Die gezondheidsboodschap wordt niet altijd toegepast, vooral door mensen met een laag inkomen.
16/04/03   Dieet als « booster » van de immuniteit
Wat zijn de gevolgen van een vermageringsdieet op ons immuunsysteem?
09/04/03   Gezondheidsaspecten van “bio”
Wetenschappers tonen aan dat het gebruik van herbiciden en pesticiden de vorming van potentieel beschermende bestanddelen in planten vermindert.
02/04/03   Kerrie tegen kanker
Onderzoekers zien met belangstelling uit naar kurkuma of Indische saffraan, het belangrijkste bestanddeel van kerrie, dat in vitro anticarcinogene eigenschappen blijkt te hebben.
26/03/03   Een vitamine tegen depressie ?
Speelt foliumzuur of vitamine B9 een rol bij depressie ?
19/03/03   Yoghurt en fruitsap tegen urinaire infecties
Hoe komt het dat sommige vrouwen geregeld urinaire infecties krijgen terwijl andere daarvan gespaard blijven?
12/03/03   Borstkanker: het ei verbaast
Hoewel het ei voor velen synoniem is voor cholesterolrijk, blijft het niettemin een nutritioneel waardevol voedingsmiddel.
28/02/03   Fruit als vroegtijdige anti-kankermethode
Nu nagerechten en tussendoortjes bij kinderen alsmaar meer de plaats innemen van fruit, wordt in een onderzoek, voor het eerst aangetoond dat verbruik van fruit ...
21/02/03   Minder artritis dankzij het mediterraan dieet?
Epidemiologische onderzoeken hebben er al op gewezen dat met name in de Feroeïsche eilanden en in het noorden van Griekenland een voeding van het mediterrane type ...
14/02/03   Vitamine A brengt de beenderen in gevaar
Gebruiken westerlingen teveel vitamine zodat de gezondheid van hun botten erdoor in gevaar komt?
07/02/03   Meer angst dan gevaar voor frietvet…
Acrylamide werd onlangs voorgesteld als een nieuwe kankerverwekkende stof maar het zou zonder gevaar zijn voor de mens.
30/01/03   Taurine, "smart" voor de bloedvaten ?
Taurine is een in het oog springend ingrediënt in vele "smart-drinks" en zou wel eens een bijdrage kunnen leveren tot de bescherming van de bloedvaten tegen bepaalde nefaste gevolgen van tabak.

Google

Web
H&F.be