.
 

News 2006
Datum
27/12/06   Het metabool syndroom, ook kinderen blijven er niet van gespaard
De schade die zwaarlijvigheid aanricht manifesteert zich alsmaar op jongere leeftijd. Uit de resultaten van een recente studie, uitgevoerd bij meisjes tussen 5 en 11 jaar oud, blijkt dat zich in deze levensfase reeds bepaalde kenmerken kunnen voordoen die als een 'risico' worden aanzien om op later leeftijd het metabool syndroom te ontwikkelen.
20/12/06   Borstkanker : minder recidieven door minder vetten
In een interventiestudie bij vrouwen bij wie de diagnose van borstkanker in een vroegtijdig stadium werd gesteld is aangetoond dat een zeer vetarme voeding het risico op recidief doet afnemen. .
13/12/06   Cafeïne als "trainer" voor vasodilatatie
Cafeïne is gekend voor zijn stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, verdacht om de bloeddruk te verhogen, maar heeft eveneens een zachtere werking op de bloedvaten, waarvan het de uitzetting bevordert. Dat verschijnsel zou kunnen uitleggen waarom koffie niet zo'n beul is voor het hart als men soms beweert.
6/12/06   Hoge bloeddruk : wei in uw koffie ?
De laatste tiental jaren worden aan bepaalde melkbestanddelen therapeutische eigenschappen toegemeten, onder meer het doen dalen van te hoge bloeddruk. Het grootste deel van deze 'bioactieve' bestanddelen zijn in de wei of in het lactoserum terug te vinden.
25/10/06   De stemming van de ministerraad over de voedingsbeweringen over gezondheid: het is gebeurd !
Het is een plechtig moment : de Europese Ministerraad heeft eindelijk de regelgeving betreffende de voedingsbeweringen over gezondheid goedgekeurd. Herhaaldelijk uitgesteld zal zij officieel in januari 2007 van kracht worden en zal vanaf volgende zomer van toepassing zijn. De grote lijnen van een ? revolutionaire "tekst...
15/10/06   Volle graanproducten kraken de bloeddruk
Volle graanproducten staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Een nieuwe studie bij mensen toont aan dat door volle granen in het dieet op te nemen de bloeddruk gunstig wordt beïnvloed.
27/09/06   Saladeliefhebbers, aan tafel!
Wie sla eet is nooit ziek! Zeker is in ieder geval dat salades en rauwkost actief bijdragen tot de aanbreng van vitaminen en carotenoïden, en die hebben tal van weldaden in gelijk welk seizoen...
21/09/06   Zwaarlijvigheid : de Europese mand met ideeën
Tegenover de grootste gezondheidsuitdaging op wereldschaal, met inbegrip van Europa, heeft de commissie een uitgebreide raadpleging opgezet over de promotie van evenwichtige voeding en van fysieke activiteit. De resultaten van de ? Nutrition Green Green Paper " werden recentelijk onthuld.
12/09/06   Grootte van bord beïnvloedt verbruik
Op dieet? Waarom dan niet eten uit een kleiner bord ? In een nieuwe studie werd aangetoond dat het gebruik van kleinere borden en kleinere lepels aanzienlijk de hoeveelheid opgegeten voedingsmiddelen kan doen verminderen en dus ook de calorieën...
30/08/06   Maagkanker: fijne vleeswaren onder spervuur
Bewerkte vleeswaren, gezouten en/of gerookt, worden al lang verdacht bij maagkanker. Eens te meer worden ze aan de schandpaal genageld door de resultaten van een grote studie door Zweedse vorsers.
05/07/06   Groenten maken bloedvaten soepeler
Het 'cardiobeschermend' effect van groenten en fruit is genoegzaam bekend en toch is het werkingsmechanisme ervan nog niet volledig doorgrond. Voor het eerst kon, bij dieren, aangetoond worden dat groenten een heilzame invloed hebben op de ontwikkeling van atheroomplaten.
22/06/06   Borstkanker en vegetarische parels ...
Borstkanker bij vrouwen komt in België meer en meer voor. Vrouwen betalen hiervoor een zware tol, daarom is preventie van levensbelang. Hoewel de oorzaken zijn nog niet helemaal duidelijk zijn, blijken bepaalde plantaardige bestanddelen, lignanen, mogelijk een beschermend effect te hebben.
14/06/06   Koffie als vriend van een goed overgegoten maaltijd?
Vormen koffie en alcohol een goed paar? Ook al verandert het kopje troost niets aan de directe gevaren van overdreven verbruik van alcohol, toch wordt in een omvangrijke studie gemeld dat koffieverbruik gepaard gaat met een geringer risico op alcoholische levercirrose.
07/06/06   Cacao in de huid
Aan de vooravond van de zomer kunnen we zeggen dat de resultaten van een recente studie in Duitsland net van pas komen : we wisten al dat de flavanolen in cacao antioxiderende eigenschappen hebben maar nog niet dat daardoor ook effecten optreden op de aan de zon blootgestelde huid.
30/05/06   Race tegen Alzheimer?
Een sedentair leven gaat gepaard met een hoger risico van de ziekte van Alzheimer... Door een actief leven daarentegen kunnen we het hoofd langer helder houden!
23/05/06   Aspartaam: "de valse suiker" witgewassen
Aspartaam is al lang onderwerp van een hele polemiek die nog feller werd door de resultaten van het Instituut Ramazzini, waarin een kankerverwekkend effect werd geopperd bij een normaal consumptieniveau.  EFSA (European Food Safety Authority) heeft zich over het onderwerp gebogen en deze resultaten doorgelicht om waarheid van onwaarheid te onderscheiden. Het vonnis is mild...
08/05/06   Cardiovasculaire preventie: selenium afgewezen
Selenium is een zeer populair antioxidans beloftevol inzake gezondheid. Het belang ervan in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen houdt talrijke wetenschappers in spanning sinds jaren. Maar zoals voor andere antioxidantia die in de vorm van supplementen worden gegeven in de hoop van een cardiovasculaire bescherming zijn de resultaten niet even positief als de verwachtingen...
26/04/06   "Anti-melk"-beweging: terugstoot
Alsmaar meer toekomstige moeders verminderen of elimineren zelfs hun melkverbruik tijdens de zwangerschap. Een studie toont aan dat dergelijke manier van doen niet zonder gevolgen blijft voor het geboortegewicht.
05/04/06   Erwtjes tegen overgewicht
Peulvruchten worden vaak beschouwd als voedingmiddelen die in gewicht doen aankomen en worden dan ook tal van diëten geweerd. Ten onrechte...
29/03/06   Hoe meer gewicht, des te meer migraine...
In een studie, verschenen in het tijdschrift "Neurology", werd aangetoond dat een stijging van de Body Mass Index gepaard gaat met een verhoogde frequentie en ernst van migrainecrises. Toch zou het voorkomen van migraine geen verband houden met overgewicht.
15/03/06   De diëtist(e) geeft advies...
Is mijn voeding evenwichtig ? Hoe kan ik mijn overgewicht tegengaan ? Hoe moet ik mijn kinderen goed leren eten? Kan dieet samengaan met gastronomie? Allemaal vragen die door een diëtist(e) kunnen worden beantwoord.
08/03/06   Calcium en gewicht
Aan calcium, vooral aangebracht via zuivelproducten, worden vaak vermageringseigenschappen toegeschreven. In een onderzoek bij jonge meisjes werd echter aangetoond dat het effect van calcium op het gewicht maar ... mager is.
01/03/06   Chocolade, een goede gewoonte?
Enerzijds is chocolade een «caloriebom» , een voedingsmiddel vol vetten en toegevoegde suiker. Anderzijds hebben de polyfenolen erin al heel wat succes geboekt in experimentele onderzoeken, waarbij de poort geopend wordt naar mogelijke interessante effecten. Een epidemiologische studie maakt nu eindelijk de staat van zaken op tussen cacaoverbruik en gezondheid.
22/02/06   Magnesium: hoop voor vrouwen tegen colonkanker
Een voeding rijk aan magnesium kan het risico op colonkanker aanzienlijk doen afnemen maar dat geldt niet voor rectumkanker. Een argument te meer voor een hoger verbruik van plantaardige producten bij de preventie van een aandoening met jaarlijks 9 % nieuwe gevallen wereldwijd.
15/02/06   Borstkanker: vals spoor van voeding?
Een uitgebreide studie geeft haar resultaten vrij na ongeveer acht jaar onderzoek. De resultaten die met een vetarme dieet op het risico van borstkanker werden verkregen zijn eerder onduidelijk.
08/02/06   Metabool syndroom: volkorenbrood voor de senioren!
In een studie bij senioren werd voor het eerst aangetoond dat de prevalentie van het metabool syndroom geringer is bij de aanhangers van producten op basis van volle granen.
01/02/06   Chocolade: een hartzaak...
De gunstige effecten van cacao voor de gezondheid van het hart worden alsmaar beter bekend. We weten nu dat een van de bestanddelen de bloedsomloop verbetert met name het epicatechine, dat ook in tal van plantaardige producten aanwezig is...
25/01/06   Siciliaanse wijn en de «French Paradox»
Rode wijn - in geringe hoeveelheden - wordt beschouwd als een bestanddeel van de mediterrane voeding en van de «Franse Paradox». In een nieuwe studie bij mensen worden gunstige effecten vermeld op de merkers van ontsteking en van arteriosclerose met ... Siciliaanse wijn.
18/01/06   Arginine gevaarlijk voor het hart
Van L-arginine wordt beweerd dat het vaatvernauwing tegengaat en het wordt soms aangeraden na een infarct. In een klinische studie werd echter aangetoond dat dit niet alleen nutteloos is maar zelfs gevaarlijk.
11/01/06   Tegen de cholesterol: meerdere keuzen
Er bestaan voedingsmiddelen die speciaal werden ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen. Maar er zijn ook tal van plantaardige producten, met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding...
04/01/06   Minder vet eten doet niet verdikken
In verband met lichaamsgewicht staan de beperking van vet en de beperking van koolhydraten soms lijnrecht tegenover elkaar. Een recente studie, uitgevoerd bij menopauzale vrouwen, toont aan dat een voeding met vetbeperking en met een toename van koolhydraten afkomstig uit fruit, groenten en volle graanproducten de toename van lichaamsgewicht voorkomt.

Google

Web
H&F.be